Translate

ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ: Αμερικανός ζει καλωδιωμένος μέχρι το κόκκαλο: Φοράει 700 αισθητήρες - Καταγράφει κάθε ανάσα και κίνησή του VIDEO

Ζει συνδεδεμένος με 700 αισθητήρες για να μπορεί να«συλλαμβάνει», κάθε ώρα και κάθε λεπτό μέσα στη μέρα, όλα τα δεδομένα της ύπαρξής του. Ό,τι αφορά το σώμα του, αλλά και το περιβάλλον γύρω του. Ο 45χρονος Κρις Ντένσι, από το Ντένβερ των ΗΠΑ, είναι ένας άνθρωπος φαινόμενο, καθώς ζει και αναπνέει χρησιμοποιώντας μια σειρά από αισθητήρες, συσκευές και εφαρμογές που καταγράφουν, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα που αφορούν τον οργανισμό του- από την κάθε του κίνηση, μέχρι τη διάθεσή του- αλλά και ό,τι κινείται μέσα στο χώρο όπου βρίσκεται.
Η συλλογή του από συσκευές που «φοριούνται» είναι μεγάλη. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει ένα έξυπνο ρολόι Pebble, γυαλιά Google Glass - που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία-, ένα περιβραχιόνιο BodyMedia, καθώς και οθόνη παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού του.


Ο Ντένσι μπορεί να γνωρίζει τον ευατό του καλύτερα από τον καθένα, καθώς με τις έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιεί καταγράφει ανά πάσα στιγμή ό,τι τρώει και πίνει, τον τρόπο που κοιμάται ή στέλνει e-mail, το χώρο όπου βγάζει φωτογραφίες, ακόμη και τη δραστηριότητα των δύο σκύλων του.

Έχοντας γίνει κύριος του εαυτού του και απλά παρακολουθώντας τις θερμίδες που καταναλώνει ημερησίως,αλλά και αυτές που καίει, κατόρθωσε να χάσει 45 κιλά! Η πρωτότυπη αυτή...δίαιτα καταγράφεται στο παρακάτω διάγραμμα:



«Όταν αγγίζω κάτι θέλω να είμαι βέβαιος ότι μπορεί να μου δώσει πληροφορίες, ώστε μπορώ να το παρακολουθήσω, να το ερευνήσω, να το απεικονίσω και να μπορέσω να το μοιραστώ με άλλους ανθρώπους. Ξέρω πολύ καλά τι να πιω, τι να φάω, πότε να κοιμηθώ και πότε μπορεί ο οργανισμός μου να ξυπνήσει», δηλώνει ο 45χρονος Αμερικανός. Και εξηγεί ότι αυτό που κάνει είναι σαν να υποκλέπτει κανείς το μυαλό και το σώμα του, όπως ακριβώς κάνει και ένας χάκερ σε υπολογιστές και βάσεις δεδομένων. Για τον Ντένσι «το σώμα και το μυαλό είναι το μεγαλύτερο πληροφοριακό σύστημα της ανθρωπότητας και για τα κατανοήσει κανείς πρέπει γίνουν προϊόντα υποκλοπής».

Το ημερολόγιό του και οι σημειώσεις του είναι πολύ σημαντικά για την ερμηνεία των στοιχείων που συλλέγει καθημερινά. Να πώς είναι μια σελίδα από το ημερολόγιό του:



Η εμμονή του με τα δεδομένα ξεκίνησε όταν θέλησε να συγκεντρώσει ψηφιακά ό,τι δημιουργούσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία 5 χρόνια, φτιάχνει μια τέτοια βάση δεδομένων κάθε εβδομάδα, με στοιχεία για την υγεία, τη δουλειά του, τη διασκέδαση ή τα οικονομικά του, όπως αυτή που απεικονίζεται παρακάτω:



Ο Ντένσι πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σπουδαιότητα των προσωπικών τους πληροφοριών ή δεν θέλουν να μάθουν πώς να τις αξιοποιούν. Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η διακύμανση της διάθεσής του κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, όπως ο ίδιος την αποτυπώνει:


Στο σπίτι του χρησιμοποιεί ειδικές συσκευές για την παρακολούθηση του ήχου, την ποιότητα του αέρα, τη θερμοκρασία. Φυσικά και δεν θα μπορούσαν να την γλιτώσουν οι δύο σκύλοι του. Το «άγρυπνο τεχνολογικό μάτι» του καταγράφει κάθε τους κίνηση και δραστηριότητα μέσω ενός συστήματος GPS για κατοικίδια, όπως φαίνεται παρακάτω:


Ο Ντένσι, όπως είναι φυσικό, έχει γίνει περιζήτητος από δύο μεγάλες εταιρείες, αλλά και δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις, που ελπίζουν στη βοήθειά του για να αναπτύξουν εξυπνότερα προϊόντα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι στο μέλλον θα χρησιμοποιήσουν περισσότερη τεχνολογία μέσα στο σπίτι και ότι οι συσκευές που «φοριούνται» θα περιοριστούν, τα επόμενα δύο χρόνια, στο χώρο της υγείας. «Δεν μιλάμε για ένα ψυγείο που θα σου λέει ότι έχεις ξεμείνει από βούτυρο» , εξηγεί, «το θέμα είναι ένα σύστημα φωτισμού, που θα αναβοσβήνει δίπλα στην πόρτα και θα σε προειδοποιεί ότι πρόκειται να βρέξει σε μία ώρα και πρέπει να πάρεις ομπρέλα».

Σύμφωνα με τον Ντρένσι, εξάλλου, το ίντερνετ είναι ήδη νεκρό και το μέλλον είναι... η πληροφορία μέσα μας!

Πηγή

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com