Translate

Eπιβίωση μετά από φυσικές ή τεχνητές καταστροφές

Η πιο πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι, ενώ οι κατσαρίδες μπορούν να αντέξουν ιονίζουσα ακτινοβολία περίπου 10 φορές υψηλότερη από όσο αντέχουν οι άνθρωποι, αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και αυτό το μέγεθος είναι μικρό.
Στην πραγματικότητα, μια έκρηξη από περίπου 1.000 rads (μονάδα μέτρησης ακρινοβολίας) παρεμποδίζει σημαντικά την ικανότητα των κατσαρίδων να αναπαραχθούν, κάτι το οποίο θα αποβεί μοιραίο για το είδος τους. 1000 rads είναι το επίπεδο της ακτινοβολίας που δέχτηκε η περιοχή σε ακτίνα 15 μίλια από Χιροσίμα, αμέσως μόλις η πυρηνική βόμβα εξερράγη. [Σημείωση: Η βόμβα της Χιροσίμα ήταν όπλο 15 κιλοτόνων, το οποίο δεν είναι τίποτα δίπλα στις πυρηνικές βόμβες μεγατόνων που υπάρχουν στα περισσότερα πυρηνικά οπλοστάσια σήμερα.]
Περαιτέρω, σε επίπεδα της τάξης των 6.400 rads, περίπου το 94% των «ανήλικων» κατσαρίδων θα πεθάνουν και σε περίπου 10.000 rads, οι περισσότερες ενήλικες κατσαρίδες δεν θα επιζήσουν. Αν και αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό για τα ανθρώπινα πρότυπα – οι άνθρωποι είναι σε θέση να επιβιώσουν από ακτινοβολία από 400 έως 1.000 rads – δε συμβαίνει το ίδιο αν συγκρίνουμε την ανθεκτικότητα των κατσαρίδων στην ακτινοβολία σε σχέση με άλλα έντομα.
Σύμφωνα λοιπόν με το United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation, τα ζωντανά πλάσματα που θα κληρονομήσουν τη γη μετά από ένα παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, μπορεί να είναι τα εξής:
  • Ένα είδος μύγας (fruit fly): αντέχει μέχρι 64.000 rads
  • Ένα είδος σκαθαριού (flour beetle): αντέχουν μέχρι 100.000 rads [αντίστοιχο πείραμα με αυτό το έντομο έχουν κάνει οι MythBusters]
  • Ένα είδος σφήκας (Habrobracon): αντέχει μέχρι 180.000 rads
  • Το βακτήριο Deinococcus radiodurans: αντέχει μέχρι 1.500.000 rads σε θερμοκρασία δωματίου και 3.000.000 rads σε συνθήκες παγετού
Όταν χτυπήσει η καταστροφή, η επιβίωση θα εξαρτηθεί από την κάλυψη κάποιων βασικών αναγκών. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό, ζέστη και υγιεινή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου τις μέρες και τις νύχτες που ακολουθούν έναν σεισμό, μία πλημμύρα, ένα τσουνάμι ή έναν ανεμοστρόβιλο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια κρίση που θα επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τον τρόπο διαβίωσής μας, βραχυπρόθεσμα ή ακόμη και μακροπρόθεσμα…

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ενεργειακή κρίση, οι τιμές του πετρελαίου, οι ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, ενδεχόμενες μεγάλες απεργίες ή βλάβες στο ενεργειακό δίκτυο και το ηλεκτρικο ρευμα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο διαβίωσης έως ακόμη και την ίδια την επιβίωσή μας, αν μας βρουν απροετοίμαστους.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές και πριν μερικά χρόνια ο μεγάλος σεισμός είναι δύο παραδείγματα που δείχνουν την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μετά από τέτοιες καταστροφές. Η επερχόμενη (ή ξεκίνησε ήδη;) οικονομική κρίση μπορεί να έχει συνέπειες στο πετρέλαιο, την ενέργεια, το ρευμα και αλλού.

Συνήθως, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε έχουν να κάνουν με το ρευμα, το πόσιμο νερό και το μαγείρεμα, το φωτισμό, τις επικοινωνίες και τις μεταφορές. Στην ενότητα σχέδια επιβίωσης χωρις ρευμα, μετά από φυσικές καταστροφές θα προστίθενται συνεχώς νέα άρθρα που θα απαντούν ακριβώς σε αυτές τις ανάγκες. Και ειδικότερα, πως μπορούν η ηλιακή ενέργεια και το ρευμα από φωτοβολταϊκά να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Σχέδια επιβίωσης χωρίς ρευμα, μετά από φυσικές καταστροφές

  • Ηλιακό ηλεκτρικό ποδήλατο: Ηλιακο ποδήλατο με ηλεκτρικη ενεργεια Σε αυτό το άρθρο περιγράφεται η εύκολη και οικονομική μετατροπή ενός συνηθισμένου ποδηλάτου σε ηλεκτρικό ποδήλατο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και ως κανονικό ποδήλατο. Απαντά στο πρόβλημα των μετακινήσεων όταν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης άλλων μέσων μεταφοράς (πχ. έλλειψη καυσίμων ή απροσπέλαστοι δρόμοι).
  • Η φορητή γεννήτρια ρεύματος από ηλιακή ενέργεια απαντά στην ανάγκη για ηλεκτρισμό μετά από τη διακοπή ρεύματος ή μπλακ άουτ που συνήθως ακολουθεί μια καταστροφή. Καλύπτει την ανάγκη για φωτισμό, την ανάγκη ενημέρωσης για την γενικότερη κατάσταση (τηλεόραση και ραδιόφωνο), την ανάγκη για επικοινωνίες ανάγκης (να έχουμε φορτισμένα τα κινητά τηλέφωνα της οικογένειάς μας) και τη χρήση μικρών ηλεκτρικών εργαλείων και συσκευών.
  • Ο ηλιακός φούρνος: Ή αλλιώς το ηλιακο φουρνακι. Σε αυτό το άρθρο περιγράφεται η εύκολη (και πολύ οικονομική) κατασκευή ενός μικρούηλιακού φούρνου από ξύλο, που θα έχει τη δυνατότητα να μαγειρεύει οποιοδήποτε φαγητό όπως και ένας συμβατικός φούρνος, με τη διαφορά ότι δεν θα χρειάζεται καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα, παρά μόνο λίγη ηλιοφάνεια (ακόμη και το χειμώνα)! Επιπλέον, θα μπορεί να μετατρέπει σεπόσιμο νερό, νερό που κανονικά δεν θα ήταν κατάλληλο (ακόμη και το θαλασσινό νερό).
  • Ηλιακό αερόθερμο: Χρησιμοποιώντας τις ίδιες περίπου αρχές με τον ηλιακό φούρνο, το ηλιακό αερόθερμο ζεσταίνει ένα χώρο χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρά μόνο με ηλιακή ενέργεια!
OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τι πρέπει να προσέξουμε :
Εύχομαι ποτέ να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές και να διαβάζουμε όλοι αυτήν την ανάρτηση μετά απο 5 χρόνια και να γελάμε με τους φόβους μας, αλλά…. δε θα νοιώθατε καλύτερα σε αυτή την καταστροφική περίπτωση αν είχατε 5 κιλά μακαρόνια στο ράφι της κουζίνας ;Με λίγα λόγια είναι εύκολο σήμερα να κάνουμε ένα στοκ βασικών τροφίμων και χρήσιμων πραγμάτων στο σπίτι μας, τα οποία θα μας βοηθούσαν να επιβιώσουμε για 2-3-x μήνες στην περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον έξω κόσμο.
Τον κατάλογο που ακολουθεί τον ονομάζω οδηγό επιβίωσης σε συνθήκες χάους και θα τον εμπλουτίζω κατά καιρούς με τις διάφορες ιδέες μου. Οποιαδήποτε καλή δική σας ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.
Τα κριτήρια για να μπει κάτι σε αυτή τη λίστα είναι (ειδικά για τα τρόφιμα είναι):
– Να έχει μικρό όγκο και μεγάλη θρεπτική αξία (ένα λάχανο- wrong! Mια πλάκα σοκολάτα – good ! )
– να αποθηκεύται εύκολα για μεγάλο διάστημα (συσευασμένα τρόφιμα και κονσέρβες).
– Να μη σαπίζει ή αλλοιώνεται εύκολα ( πχ φρέσκα φρούτα)
– να μη χρειάζεται ψυγείο για τη συντήρησή του
– να μαγειρεύται εύκολα, γρήγορα και απλά χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Το ιδανικό θα ήταν να τρώγεται απευθείας με το άνοιγμα της συσκευασίας (πχ κονσέρβες, σοκολάτες κτλ)
– αποθηκεύστε τρόφιμα που τρώτε στην καθημερινότητά σας και είδη που χρησιμοποιείτε ούτως ή άλλως. Έτσι αφενώς θα ανακυκλώνετε τις προμήθειές σας καταναλώνοντας τις παλιότερες κι αφετέρου δε θα βρεθείτε μ’ ένα σωρό άχρηστα πράγματα και να με βρίζετε στο τέλος 

Με τους κλιματικούς επιστήμονες να προβλέπουν ότι οι φυσικές καταστροφές θα αυξηθούν σε ένταση και συχνότητα τα ερχόμενα χρόνια, πολλοί σχεδιαστές έστρεψαν την προσοχή τους στο πώς να  βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους.
Ασχολούνται με το σχεδιασμό συσκευών που θα βοηθήσουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, βοηθώντας τους διασώστες ή δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί από τη φυσική καταστροφή, ένα τρόπο να βοηθήσουν τους εαυτούς τους.
Προστασία από τσουνάμι και πλημμύρες
Το τσουνάμι της Ινδίας το 2004 ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων ετών. Οδήγησε όχι μόνο σε αύξηση του ενδιαφέροντος και των επενδύσεων σε προειδοποιητικά συστήματα, αλλά και στην ανάπτυξη προσωπικών συσκευών επιβίωσης για αυτούς που θα βρεθούν στο διάβα μιας τέτοιας καταστροφής.
orange saverΜία τέτοια συσκευή είναι ο «Πορτοκαλί διασώστης» (Orange Saver), ένα κομψό κομμάτι έπιπλο, το οποίο μετατρέπεται σε μία σωστική βάρκα όταν υπάρχει ανάγκη. Συντηρείται από οχτώ διαφορετικά φουσκωτά τμήματα, έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και αν κάποιο από αυτά πάθει ζημιά.
Η «μινιατούρα της κιβωτού του Νώε» απαιτεί λίγο περισσότερο χώρο από τον Πορτοκαλί διασώστη, αλλά οι σχεδιαστές του τονίζουν ότι μοιάζει με το «μέσο Ιαπωνικό σπίτι». Η φωτεινή κίτρινη μπάλα, ύψους 1,22 μέτρων, είναι φτιαγμένο από ένα πλαστικό που είναι ενισχυμένο με ίνες και είναι σχεδιασμένο να φιλοξενήσει τέσσερις ενήλικες. Όταν η καταπακτή είναι σφραγισμένη, η κιβωτός είναι αδιάβροχη και αρκετά δυνατή για να προστατεύσει από τα συντρίμμια που υπάρχουν στο νερό. Τρύπες στην οροφή επιτρέπουν την είσοδο καθαρού αέρα. Η κιβωτός είναι ήδη προς πώληση στην τιμή των 5.500 δολαρίων.
Πιο αξιόπιστο ακόμα, είναι το (Tsunami Survival Pod), που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Πλωτά σπίτια Αβάνας στην Αυστραλία, το οποίο είναι ανθεκτικό σε χτυπήματα σε βάρος ακόμα και περισσότερο από 5900 κιλά. Μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις ενήλικες , οι οποίοι θα κάθονται σε θέσεις, όπως είναι αυτές στα αυτοκίνητα αγώνων, ενώ αν κλείσεις την πόρτα είναι απολύτως ασφαλές. Περιέχει αρκετό αέρα για δυόμιση ώρες πριν οι επιβάτες αναγκαστούν να ανοίξουν τις πόρτες.
Προστασία από σεισμούς και καταιγίδες
Το να βρεις ένα ασφαλές και ζεστό καταφύγιο είναι προτεραιότητα των θυμάτων σεισμού και πλημμύρας. Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργικότητα υπερτερεί της αισθητικής, ωστόσο ο «Λεπτός Ουρανοξύστης»(Thin SKyscraper) του Μάρκο ντι Πιάτζι έχει και τα δύο.
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας φαντάζεται ένα πολυώροφο κτίριο, φτιαγμένο από προκατασκευασμένα τμήματα γυαλιού και χάλυβα, προσφέροντας υψηλής ποιότητας στέγαση για εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ κάθονται σε ένα χώρο που μετά βίας αγγίζει τα 3,8 τετραγωνικά μέτρα. Αυτή είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική χρήση του χώρου από τις συμβατικές κατοικίες έκτακτης ανάγκης και, σε αντίθεση με πολλά άλλα προσωρινά καταφύγια, μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.
Μία πιο προσιτή λύση φέρνει το Next Generation Compressed Earth Brick , το οποίο θα προσφέρει τα υλικά για σταθερή και ημι – μόνιμη στέγαση στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής. Τα συμπιεσμένα στη γη κτίρια ήδη χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση, αλλά η ομάδα πίσω από αυτό το σχέδιο προτείνει να αναβαθμίσουν την διαδικασία για την παραγωγή πολυκατοικιών ύψους 1,22 μέτρα, 0,62 μέτρα βαθύ και 15,24 εκατοστά μακρύ. Κινητές υδραυλικές πρέσες θα αντλούν τα μεγάλου μεγέθους τούβλα με ρυθμό τριών ανά λεπτό, που είναι αρκετό για να κατασκευαστούν δύο σπίτια κάθε μέρα.
Μερικές φορές οι πιο απλές ιδέες είναι και οι πιο έξυπνες. Κάτι τέτοιο είναι και το «Paklaot». Αποτελούμενο από τέσσερα μεταλλικά τμήματα, το πακέτο μετατρέπει μία πόρτα ή μία οποιαδήποτε άλλη παρόμοια επιφάνεια σε ένα ανθεκτικό τρόλεϊ για τη μετακίνηση προσωπικών αντικείμενων έξω από τη ζώνη καταστροφής.
Παροχή πόσιμου νερού και φωτός
Οι φυσικές καταστροφές συχνά κόβουν βασικές ανάγκες, όπως το αέριο,το ηλεκτρικό ρεύμα και το δίκτυο ύδρευσης, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να μένουν χωρίς αυτά, μερικές φορές για μήνες. Το πόσιμο νερό είναι συχνά η πιο επιτακτική ανάγκη, και δύο υποψήφιοι για το βραβείο INDEX το βρήκαν σε πολύ διαφορετικά μέρη.
Το «όπλο του Μωυσή» ανοίγει μία τρύπα στις οικιακές δεξαμενές νερού, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πίνουν το νερό στο εσωτερικό του. Ο Ισραηλινός σχεδιαστής του λέει ότι τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούνται σε σπίτια σε πολλά μέρη του κόσμου περιέχουν αρκετό καθαρό νερό για να εξασφαλιστεί η επιβίωση μιας οικογένειας για αρκετές ημέρες.
Για μακροχρόνια χρήση, ή για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλιακές δεξαμενές, ο διυλιστής «Eliodomestico» μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο νερό. Προορίζεται για χρήση σε θερμά κλίματα, ενώ ο απλός σχεδιασμός λειτουργεί αποκλειστικά από την ενέργεια του ήλιου. Ένας μαύρος λέβητας στην κορυφή του δοχείου τερακότα απορροφά θερμότητα, μεταφέροντας τη στο θαλασσινό νερό, προκαλώντας σε αυτό εξάτμιση. Το φρέσκο νερό συμπυκνώνεται στη συνέχεια στη παγωμένη βάση της μονάδας, όπου παραμένει μέχρι να χρειαστεί. Ο Ιταλός σχεδιαστής έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο που παρέδωσε πέντε λίτρα νερό την ημέρα σε συνθήκες δοκιμής.

Χωρίς νερό μπορούμε να ζήσουμε 2-3 ημέρες (τα νούμερα πάντα με κάποια επιφύλαξη).Εξασφαλίστε τη δυνατότητα να αποθηκεύετε πόσιμο νερό σε πλαστικά δοχεία ( δε σπάνε).Υπολογίστε ότι ένα άτομο χρειάζεται να πιει περίπου 2 λίτρα υγρά τη μέρα κατά μέσο όρο.Βάλτε στα μπαλκόνια σας μεγαλύτερα πλαστικά δοχεία ( των 60-100 λίτρων) μαύρα (για να μην αλλοιώνεται το νερό από το φως κι αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και βούρκος). Στην Πειραιώς, στην Εθνική οδό, αλλά κι αλλού υπάρχουν βιοτεχνίες που πουλάνε τέτοια πλαστικά βαρέλια.

Ο ήλιος είναι η πηγή ενέργειας πίσω από την ηλιακή λάμπα NOMAD, της οποίας οι 12 λάμπες LED παρέχουν ισοδύναμο φωτισμό σε μια λάμπα 40 βατ. Στη μέγιστη ισχύ,μία φόρτιση έξι ωρών προσφέρει φως για έξι ώρες, αλλά το φως μπορεί να ρυθμιστεί για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας . Σε ισχύ 15%, μία μόνο φόρτιση θα προσφέρει 35 ώρες φωτός.
Εκτός από την παροχή φωτισμού έκτακτης ανάγκης, το NOMAD έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει λάμπες πετρελαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι πυρκαγιές κηροζίνης και οι αναθυμιάσεις προκαλούν πολλούς τραυματισμούς και θανάτους κάθε χρόνο.
Την ώρα που παρουσιάζονται τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συσσωρεύουν πυρομαχικά, όπλα και χρυσό…
Μπορεί η συζήτηση για την «Ημέρα της Κρίσεως» να προκαλεί σημαντικές διαφωνίες,
ωστόσο οι προετοιμασίες της παγκόσμιας ελίτ για μία τεράστια καταστροφή αποτελούν αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Όπως αποκαλύπτεται στο video, οι ολιγάρχες κατασκευάζουν ολόκληρες υπόγειες πόλεις, χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα, τα χρήματα, το χρυσό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία φυσικά έχουν πληρωθεί από τους φορολογούμενους…


7spy

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com