Translate

«Αρχίστε το πένθος».Την παραίτηση μέρους της ηγεσίας της ΕΕ ζήτησε η Πολωνία! ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

O Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Witold Waszczykowskiαπαίτησε να μεταβιβαστεί η εξουσία από την Επιτροπή της ΕΕ στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Μέρος της ηγεσίας της ΕΕ πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε οWaszczykowski την Δευτέρα μετά από μια συνάντηση με τους επικεφαλής διπλωμάτες άλλων εννέα κρατών στη Βαρσοβία. «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να αρχίσουν να πενθούν», είπε. Ταυτόχρονα, κάλεσε να εργαστούν όλοι για μια νέα Συνθήκη της ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo απαίτησε οι εκπρόσωποι της Επιτροπής να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την ψηφοφορία του Brexit. Έκανε έκκληση για μια «ανακατασκευή της Ένωσης», που θα δίνει στους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τις δικές τους υποθέσεις».

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Πολωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας επικεντρώθηκε στην κατάσταση μετά την «Όχι» των Βρετανών στην ΕΕ. Συζητήθηκαν "αρκετά ριζοσπαστικές προτάσεις", δήλωσε ο Waszczykowski (φώτο). «Σκεφτόμαστε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο ηγέτης του εθνικού-συντηρητικού πολωνικού κόμματοςΓιάροσλαβ Καζίνσκι ζήτησε επίσης να γίνουν αλλαγές στο προσωπικό. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, Πολωνός, (στην πραγματικότητα ανήκει στην μειονότητα των Κασούμπιανς), φέρει «προσωπική ευθύνη για το Brexit καιπρέπει να εξαφανιστεί από την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά αυτό ισχύει και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρέχουσα διαμόρφωσή της», δήλωσε ο Κατσίνσκι στο Bialystokτης Ανατολικής Πολωνίας.

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
ΕΧΟΥΝ ΣΚΑΣΕΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Βαρέως φαίνεται πως έχει πάρει ο πρόεδρος της Κομισιόν την αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δείχνοντας τάσεις εκδίκησης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υψώνει ένα αόρατο τείχος κατά της Βρετανίας και καλεί και τους άλλους ηγέτες να βάλουν στον «πάγο» τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να έχει δώσει έγγραφο στα μέλη της Κομισιόν, τους προσωπάρχες και τους διευθυντές στο οποίο περιλαμβάνονται αυστηρές οδηγίες.

Μεταξύ άλλων ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ζητάει να μην μιλούν σε Βρετανούς αλλά και να μην επισκεφθούν το “νησί” μέχρι η βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες αποχώρησης.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξουν «μυστικές διαπραγματεύσεις» με τους Βρετανούς.

Το Politico, ισχυρίζεται πως έχει το εν λόγω έγγραφο στα χέρια του. Το έγγραφο φέρεται να έχει σημερινή ημερομηνία και να περιέχει οδηγίες να μην μιλούν σε Βρετανούς, να μην ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και να μην απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία του Brexit.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος ακόμα και για απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς οι δύο θεσμοί μάχονται σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας.

ΠΗΓΕΣ:

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com