Translate

Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit σηματοδοτεί την αρχή ενός ευρωπαϊκού οικονομικού πολέμου

Σήμερα η Γερμανία σε πολύ καλύτερη οικονομική και πολιτική κατάσταση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και με δεμένη την Γαλλία στο άρμα των οικονομικών συμφερόντων της προσπαθεί να κατανικήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας υπέρογκες
οικονομικές αποζημιώσεις για την ολοκλήρωση του Brexit
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή της εξέλιξης του Brexit. Αναλυτικά η σχετική  διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ορίσει και τους κύριους κατευθυντήριους άξονες που θα διέπουν τις μελλοντικές πολιτικοοικονομικές τους σχέσεις.
Όπως αναφέρουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία υπάρχουν μερικά βασικά θέματα που τέθηκαν σε αυτή την διαπραγματευτική ευκαιρία.
1. Διαπραγμάτευση για το νομικό πλαίσιο της νόμιμης παραμονής Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και αντιστοίχως των Βρετανών πολιτών που διαβιούν με τον ίδιο τρόπο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο το βάρος υπάρχει για πολίτες που έχουν λιγότερα από πέντε χρόνια παραμονής στην επικράτεια του, αφού μετά το πέρας αυτού του χρονικού περιθωρίου το μεταναστευτικό νομικό καθεστώς επιτρέπει την ιδιότητα του μόνιμου κάτοικου (permanent resident - indefinite leave to remain in the UK).
2. Το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει την κυκλοφορία πολιτών και εμπορευμάτων στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα κράτη-μέλη. Ιδιαίτερο βάρος εδώ υπάρχει στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας και Γιβραλτάρ-Ισπανίας.
3. Πρόβλεψη για το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει το City του Λονδίνου. Υπενθυμίζουμε ότι εκεί βρίσκεται ένα τεράστιο οικονομικό κέντρο που υποστηρίζει τεράστια οικονομικά συμφέροντα έχοντας ακόμη και δικό του δήμαρχο.
3. Το κύριο ζήτημα είναι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο για την καταβολή δημοσιονομικών υποχρεώσεων έναντι του τωρινού αλλά και ως ένα χρονικό όριο του μελλοντικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Για παράδειγμα η η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Βρυξελών, δηλαδή της Γερμανίας, που πάντοτε διέφεραν από αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου. Βασική απόδειξη αυτού του επιχειρήματος είναι η διακράτηση της στερλίνας ως νόμισμα του Ηνωμένου Βασίλειου καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής του στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά η Γερμανία μέσω της Μέρκελ πρόσθεσε πολύ διπλωματικά ότι επιθυμεί και στο μέλλον να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία και μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά.
Βέβαια οι καλές σχέσεις διαρκούν όσο δεν υπάρχουν τρανταχτά αντικρουόμενα συμφέροντα ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι "το Brexit δεν θα είναι δωρεάν" για τη Βρετανία. Και ενώ δεν υπάρχει κάποιο αίσθημα εκδίκησης και μνησικακίας, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφή γραμμή ότι δεν μπορεί μια χώρα να εξέλθει της Ευρωπαϊκή Ένωση και να βρεθεί σε καλύτερη θέση. Βέβαια ο Μισέλ έκφρασε τους ευσεβείς πόθους των συμφερόντων των Βρυξελλών, επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην βρίσκεται σε καλύτερη θέση μια χώρα έκτος της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμπερασματικά η πολιτική εκτίμηση είναι ότι αυτή η πρώτη σύνοδος κορυφής για το Brexit ορίζει την αρχή ενός ευρωπαϊκού οικονομικού πολέμου. Αυτή την στιγμή το κλίμα φαίνεται βελούδινο, αλλά εάν επέλθει σύγκρουση συμφερόντων και το Ηνωμένο Βασίλειο αρνηθεί να καταβάλει τα υπέρογκα ποσά που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση (δηλαδή στην ουσία η Γερμανία) το σημερινό καλό διαπραγματευτικό κλίμα ίσως να αλλάξει ριζικά προς το αντίθετο.
Σίγουρα και εδώ ο χρόνος θα αποδείξει ότι για ακόμη μια φορά όποιος δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του, σύντομα θα αφανιστεί από τους ανταγωνιστές του.
πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com