Translate

Ενεργοποιήθηκε η κυπριακή αεράμυνα για να εκπαιδευτούν οι Ισραηλινοί – «Προετοιμάστηκαν» για να κτυπήσουν την Χεζμπολάχ μέσα στο Λίβανο… vid

Το «παρασύνθημα» της άσκησης  των Ισραηλινών στην Κύπρο  δίνει γνωστό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων το οποίο αναφέρει ότι ο  ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί μια σημαντική στρατιωτική προσπάθεια στα βουνά της Κύπρου.
Προφανής στόχος τους είναι η άριστη  προετοιμασία για μια επιχείρηση κατά της «Χεζμπολάχ» μέσα  στο Λίβανο και το έδαφος της Κύπρου προσομοιάζει πάρα πολύ, καταλήγουν Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές.
Περίπου 400 Ισραηλινοί κομάντος μαζί με Κύπριους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν πολυήμερη άσκηση στο Όρος Τρόοδος στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.Στην άσκηση συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες  κομάντο της ειδικής ταξιαρχίας, 10 στρατιωτικά ελικόπτερα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ασκήθηκαν σε κανονικές  πολεμικές επιχειρήσεις σε εγκαταλελειμμένα χωριά και στρατιωτικές βάσεις, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους, σε αποστολές πολέμου μέσα σε αστικό ιστό και υλοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά σε πεδία βολής .
Σε μία περίπτωση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες πέρασαν όλη τη νύχτα σε χωριό για τον συντονισμό με τις τοπικές αρχές.
Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης ειδικές δυνάμεις της ομάδας Yahalom, και περίπου 200 άτομα προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πριν από έξι μήνες, οι Ισραηλινοί  κομάντος διεξήγαγαν ασκήσεις σε μικρότερη κλίμακα στο ελληνικό νησί της Κρήτης. Για τον ισραηλινό  στρατό, είναι εξαιρετικά σημαντικό η πρακτική εξάσκηση και αναβάθμιση των  μαχητικών ικανοτήτων  σε άγνωστα βουνά.
Ο ισραηλινός στρατός δεν καθορίζει επίσημα ποιος είναι ο «εχθρός», αλλά τα βουνά και οι λόφοι  της Κύπρου θυμίζουν εξαιρετικά  τις πλαγιές του Λιβάνου, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Τα στελέχη  της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων  Egoz (Yehidat Egoz) η οποία ανήκει στην Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Oz και είναι  έφεδροι, μαζί με μερικές δεκάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της Κύπρου έπαιξαν το ρόλο των «εχθρικών δυνάμεων».
Την ίδια στιγμή ολόκληρη η κυπριακή αεράμυνα προσομοίωσε την  απειλή για την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δοκιμάζοντας συστήματα και αντιδράσεις από το ισραηλινό προσωπικό.
Αυτή η άσκηση ήταν  μια επανάληψη της άσκησης με την επωνυμία  «Glorious Spartan» στην Κρήτη το 2008 κατά την οποία ισραηλινά αεροσκάφη φέρονται να προσομοίωσαν «εικονική επίθεση» με την δοκιμή των  ελληνικών   πυραύλων S-300 με την φερόμενη από το ρωσικό άρθρο ,  αποκάλυψη των πηγαίων κωδικών.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2008, πάνω από εκατό αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας συμμετείχαν σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις , κατά την διάρκεια της οποίας φέρεται ότι ήταν «σπασμένο» το ελληνικό σύστημα αντιπυραυλικής  άμυνας S-300.
Η εμπειρία αυτή φέρεται από το άρθρο ότι χρησιμοποιήθηκε αργότερα από το Ισραήλ για  επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους στη Συρία.Πάντως η ελληνική πολεμική αεροπορία με ανακοίνωση της τότε είχε διαψεύσει κατηγορηματικά αυτήν την αποκάλυψη των δυνατοτήτων αυτών συστημάτων σε μια ξένη χώρα.  
Οι βασικές ασκήσεις της  ταξιαρχίας καταδρομών του Ισραηλινού Στρατού συνεχίστηκε για τέσσερις ημέρες. Οι μονάδες των εφέδρων των ειδικών  δυνάμεων «Shaldag» και «669» υλοποίησαν σενάρια  σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων. Οι πιλότοι των ελικοπτέρων  εργάστηκαν για την προσομοίωση σεναρίου  εκκένωσης του προσωπικού κάτω από εχθρικά πυρά.
Ο Ισραηλινός διοικητής της ταξιαρχίας  καταδρομών τόνισε ότι οι ασκήσεις «ήταν στρατηγικής σημασίας» , ενώ η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του Ισραηλινού Στρατού σε μελλοντικές επιχειρήσεις, και αυτό το  αποδεικνύει η  συγκεκριμένη εμπειρία.
Ειδικοί Ρώσοι αναλυτές τονίζουν ότι η άσκηση σε κυπριακό έδαφος  οδήγησε σε αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία, η οποία διεξήγαγε τις δικές ασκήσεις νότια της Πάφου.
Τονίζουμε ότι η Ελλάδα οφείλει παρά τα οικονομικά προβλήματα να έχει έτοιμο σενάριο αποστολής δυνάμεων στην Κύπρο , που είναι ελληνικό νησί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια ,  και με αποφασιστικότητα να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Κύπρο σημαίνει πόλεμος …αμέσως και επιτόπου.
Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί μία από τις πιο επίλεκτες μονάδες στην Κύπρο είναι επανδρωμένη πλήρως με υψηλό ηθικό έτοιμη να συνδράμει οπουδήποτε απαιτηθεί , όλο το 24ωρο αποτελώντας μαζί με την εθνική φρουρά τους στυλοβάτες της άμυνας του νησιού.
Όπως  και έχει όμως οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι  κατάσταση το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ «καυτή» και λίαν επικίνδυνη κυρίως  λόγω τουρκικής παράνοιας αλλά και μεγαλύτερης αμερικανικής εμπλοκής στην Συρία.                                ΠΗΓΗ

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com