Translate

Russia: «μεταφορά» ενέργειας σε διαστημικό σκάφος με λέιζερ

Ρώσσοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα σύστημα που θα μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια από το ένα διαστημικό σκάφος στο άλλο, με την χρήση λέιζερ. Η τεχνολογία αυτή  προορίζεται για  τον «ανεφοδιασμό» πανάκριβων  δορυφόρων που έχουν κυρίως στρατιωτική χρήση, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος (Roskosmos) πρόκειται να υλοποιήσει ένα  μοναδικό πείραμα, με την διεξαγωγή μιας « ασύρματης» μετάδοσης ενέργειας στο διάστημα, αναφέρει η εφημερίδα «Izvestia».
Αντί για καλώδια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν  ακτίνα λέιζερ, με την οποία η ενέργεια αυτή θα «μεταφερθεί» από το ρωσικό τμήμα του διεθνούς διαστημικού σταθμού  ISS σε  δορυφόρο . Ο δορυφόρος  θα βρίσκεται από τον  ΔΔΣ σε απόσταση  περίπου 1,5 χιλιομέτρου .
«Η υλοποίηση του πειράματος , πραγματοποιείται από ένα εκ των κορυφαίων εργαστηρίων  της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχουν κατασκευασθεί  φωτοβολταϊκοί  δέκτες με απόδοση περίπου 60 τοις εκατό»,  ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος των ενεργειακών συστημάτων των διαστημικών οχημάτων  νέας γενιάς της RSC «Energia»,  Vyacheslav Tugaenko.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ικανότητα της «μεταβίβασης» της ενέργειας   από το διεθνή διαστημικό σταθμό  , θα λάβει χώρα από ισχυρούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς  άλλα διαστημικά οχήματα, στα οποία θα εγκατασταθούν  ειδικοί δέκτες και μετατροπείς της ενέργειας , ανοίγοντας έτσι  νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του διαστήματος.
                            
Η ιδέα της «ανεφοδιασμού» των δορυφόρων στο διάστημα υπήρχε από τους επιστήμονες από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Σύμφωνα με ένα μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας διαστήματος  A. Tsiolkovsky . Πρώτα απ “όλα απαιτείται η υλοποίηση ανεφοδιασμού δορυφόρων σε  τροχιά. Επιπλέον, η  «απομακρυσμένη» διαδικασία  ανεφοδιασμού μπορεί να είναι χρήσιμη σε στρατιωτικές χρήσεις .

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com