Translate

Το σφαγείο οργανώνεται – Πρόβατα πάρτε σειρά! Είναι που δεν κινδυνεύουν τα σπίτια, όπως δήλωσε η κα Κατσέλη…

Η πιθανότητα να ζήσουμε σκηνές Ισπανίας, με σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ιδιοκτήτες να απομακρύνονται με τη βία από τις εστίες τους, γίνεται ολοένα και πιο ορατή, καθώς από την 1η Ιανουαρίου, το 75% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια μένει απροστάτευτο.
Ταυτόχρονα, καραδοκούν οι γύπες των distress funds να αγοράσουν τα δάνεια των πτωχευμένων νοικοκυριών, που πέντε χρόνια τώρα βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και τα χρέη να γίνονται …βουνό.

ΥΠΟΙΚ: «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στο υπουργείο Οικονομίας για την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών»

Είναι που δεν κινδυνεύουν τα σπίτια,  όπως δήλωσε η κα Κατσέλη…

Τρεις εταιρείες, η GRANT THORNTON ΑΕ, η ΑΚΡΩΝΥΜΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και η ΕΤΑΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, καλούνται να υποβάλουν προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την υλοποίηση της πράξης, με τίτλο «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού για την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών».

Αυτό αναφέρει απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργου Ιωαννίδη, που δημοσιεύεται σήμερα στο Διαύγεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και 61.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

Η κατάθεση των προσφορών των ενδιαφερομένων, με ισχύ τουλάχιστον 4 μηνών, θα πραγματοποιηθεί στις 8-1-2016 και ώρες από 9.00 π.μ. έως 12.00 μ.μ., στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», Θεοφιλοπούλου 18 και Μεναίχμου, Τ.Κ. 11743, 1ος όροφος, Γραφείο πρωτοκόλλου.
Η αποσφράγιση των φακέλων των προσφορών θα πραγματοποιηθεί ώρα 12.30 στην ίδια διεύθυνση, την ίδια μέρα.

Η τελική επιλογή του αναδόχου θα πραγματοποιηθεί με αιτιολογημένη απόφαση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π., ύστερα από γνωμοδότηση τριμελούς Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης προσφορών που θα συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.

Καταλάβαμε; Το σφαγείο οργανώνεται και κατά τα άλλα οι τράπεζες δεν θέλουν τις κατοικίες. Απλά θέλουν να βάλουν τάξη στους δανειολήπτες για να τους το ανακοινώσουν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Τράπεζες καλούν όσους δανειολήπτες δεν έχουν καταβάλει δόση δανείου εδώ και 90 μέρες, να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις πριν έρθουν οι …γύπες των distress funds.

Φυσικά, οι προτάσεις μόνο…συμφέρουσες δεν χαρακτηρίζονται.

Προτείνουν μεταξύ άλλων να γίνει ο ιδιοκτήτης, νοικάρης παραχωρώντας το ακίνητό του στην Τράπεζα και καταβάλλοντας στη συνέχεια ενοίκιο.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα δανειοληπτών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασώσουν την περιουσία τους, καθώς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ύφεση που έχει συρρικνώσει τα εισοδήματά τους και ταυτόχρονα με την απειλή να χάσουν και το σπίτι τους γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δόσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά και πλέον ο κίνδυνος πλειστηριασμών είναι ορατός.


Όσοι παραλάβουν τη σχετική επιστολή, καλούνται να συμπληρώσουν μια τυποποιημένη φόρμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στην οποία θα αναγράφουν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία, με βάση τα οποία οι τράπεζες θα προτείνουν κάποιες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα βήματα για να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός είναι:

1. Ο οφειλέτης να υποβάλει στην τράπεζα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του (εισοδήματα, ενοίκια, τόκοι, δαπάνες διαβίωσης κλπ) και την ακίνητη περιουσία του.

2. Αν δεν ανταποκριθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η τράπεζα στέλνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή. Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών από την τράπεζα, ακόμη και μέσω πλειστηριασμού.

3. Αν ο δανειολήπτης ανταποκριθεί και αφού εξεταστεί το οικονομικό προφίλ του, η τράπεζα εντός έξι μηνών θα υποβάλλει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οφειλής. Ο δανειολήπτης μέσα 15 μέρες πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τη ρύθμιση ή αν έχει να αντιπροτείνει δικό του σχέδιο.


4. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και το δανειολήπτη, τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης του δανείου από την τράπεζα ακόμα και μέσω πώλησής του, στην περίπτωση που το δάνειο είναι επιχειρηματικό ή στεγαστικό που δεν αφορά στην πρώτη κατοικία. Αν το δάνειο είναι μικρομεσαίας επιχείρησης, στεγαστικό πρώτης κατοικίας ή καταναλωτικό, η πώληση αναμένεται να απελευθερωθεί υπό προϋποθέσεις μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

newsbomb.gr / πηγη                                                                                                  επιμέλεια:7spy

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com