Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι ΗΠΑ θα έχουν την τύχη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας


Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Ερπετοειδών των ΗΠΑ  Άλαν Γκρίνσπαν, είναι  ένας από τους λίγους  οικονομικούς παράγοντες που θεωρεί ότι οι  αυξανόμενες κοινωνικές δαπάνες αποτελούν άμεση απειλή για την οικονομία της χώρας, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Οι  δηλώσεις  Greenspan είναι κατακριτέες φυσικά από μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Όμως είναι γνωστό ότι όσο περισσότερα χρήματα  δαπανώνται σε  κοινωνικές δαπάνες, τόσο  λιγότερα χρήματα θα  απομείνουν  για επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας , η οποία αποτελεί την  βάση του εισοδήματος για τις μελλοντικές γενιές.

Πολλοί πιστεύουν ότι η αύξηση του διαρθρωτικού προβλήματος των δαπανών του Στρατού των ΗΠΑ,  δεν έχει  όριο ως προς τις  ανάγκες για  υπηρεσίες, αλλά και ως προς τις  ανάγκες του  Πενταγώνου να κατασκευάσει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.


usa
Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι κοινωνικές δαπάνες  τώρα υπερκαλύπτουν  ακόμα και τις στρατιωτικές δαπάνες, αντιπροσωπεύοντας  περισσότερο 1.750 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή, το ήμισυ του συνόλου των  ετήσιων ομοσπονδιακών δαπανών, ενώ οι ανάγκες των δαπανών του Πενταγώνου είναι περίπου 700 εκατομμύρια $ ετησίως.

Αυτή εδώ είναι μια πρόχειρη εικόνα του τι συμβαίνει όταν οι αμυντικές  και οι  κοινωνικές δαπάνες είναι πέραν των δυνατοτήτων του κράτους, τότε  το κράτος καταρρέει. Και ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας αποτελεί  η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η αυξανόμενη πίεση στα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεγάλωσε παράλληλα  τα φορολογικά έσοδα που απαιτούσε η Ρώμη ,  η οποία  δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του στρατού  σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Το κύριο μέρος των ρωμαϊκών στρατευμάτων ήταν μισθοφόροι, και αν δεν υπήρχαν  αρκετά χρήματα, οι στρατιώτες δεν υπάκουαν  τον «εργοδότη» τους.

Ταυτόχρονα,  η    αυτοκρατορική πολιτική  του  «άρτου και θεάματος» κόστιζε πολλά χρήματα και σχεδόν είχε εξαντλήσει το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι αυτό θα διευκολύνει τον πόνο των φτωχών,  για ένα ελεύθερο πρόγραμμα διατροφής που είχε σχεδιαστεί για 40 χιλιάδες κατοίκων της Ρώμης το 71 π.Χ.. και  αργότερα για 320 χιλιάδες. (περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Ρώμης) στην περιόσο του  αυτοκράτορα Αυγούστου (για δωρεάν άρτο ).

Οι ακριβές  διασκεδάσεις ,  οι αιματηρές μάχες με μονομάχους  που ελάμβαναν  χώρα κατά τη διάρκεια των διακοπών, ήταν κοινά δρώμενα στην περίοδο  της «δύσης»  της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κυρίως  λόγω του άδειου κρατικού  θησαυροφυλακίου. Με αυτήν την  οικονομική πίεση, η ρωμαϊκή  αυτοκρατορία υποτίμησε το νόμισμά της.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου  οι κοινωνικές δαπάνες υπερβαίνουν τους πόρους της οικονομίας, και ξεπερνούν  το ήμισυ του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Αυτό είναι σε σύγκριση ίσο με ποσοστό με 20% το 1970.

Όλα τα  αμερικανικά ομοσπονδιακά έσοδα πηγαίνουν στην  βασική κοινωνική πολιτική  , την υγεία, καθώς και στις  πληρωμές τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος.

Για την χορήγηση κοινωνικών παροχών, οι ομοσπονδιακοί φόροι  έχουν διπλασιαστεί. Από μια διεξοδική ανάλυση γίνεται σαφές ότι οι οικονομικές ελίτ και οι όμιλοι επιχειρήσεων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, έχουν αρκετά μεγάλη  επιρροή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ οι απλοί πολίτες έχουν μικρό αντίκτυπο στην πολιτική διαδικασία .

Κανείς δεν τολμά να θίξει το «τρίτο πυλώνα» της πολιτικής των ΗΠΑ. Έτσι, αν δεν υπάρξουν  τα δωρεάν συσσίτια , είναι καλύτερα να μην μιλήσουμε για τι πρόκειται να συμβεί στην χώρα.

Οι Ρωμαίοι πολίτες σε αντιδιαστολή με τους Αμερικανούς ,  δεν ενδιαφέρονταν για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Οι αρχές αντιμετώπιζαν τις  αναταραχές, με εξάντληση των κρατικών   ταμείων αποδυναμώνοντας  το νόμισμα, και κρίνοντας το ως πολιτικά σκόπιμη «λύση».

Η αμερικανική πολιτική ελίτ  προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με τη βοήθεια μιας ανεξέλεγκτης απελευθέρωσης χρημάτων  για την επιδότηση του ομοσπονδιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά παραβλέπει  πεισματικά  την διαφαινόμενη  τελική πτώση του νομίσματος, την  οποία αργά η γρήγορα θα αναγκαστεί να την παραδεχθεί.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

7spynews on facebook


ενεργό link
ενεργό link

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο κουφός ψευτοεθνάρχης Καραμανλής αναγνώρισε πρώτος τα Σκόπια ως “Μακεδονία” το 1959!

Σημαία τους έχουν κάνει οι ψοφοδεξιοί «υπερπατριώτες» και όψιμοι «Μακεδονομάχοι» (Καμμένος, Τζιτζικώστας, κ.λπ.) την σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας τους,

Γουίλιαμ Τόμπκινς - Eρπετοειδείς, τι έγινε στη Σελήνη ... vid

Απόρρητο βίντεο της NASA στην...Σελήνη και άλλα...

Δεινόσαυροι | Nτεκαράμπια | 65.000.000 ψέματα vid

Η αλήθεια για τους δεινόσαυρους... δείτε το video ... 

Κοινωνία Χρεωμένων Σκλάβων

Είμαστε μία κοινωνία οφειλετών. Το κράτος χρωστάει , χρωστούν οι πολίτες σε αυτό  κράτος και κυρίως στις τράπεζες. Οι τράπεζες αποτελούν πλέον το μεγάλο αφεντικό.  Η ζωή ακριβαίνει διαρκώς λόγω του δημόσιου χρέους.

Άλλοι Κόσμοι Πέρα από το Χάρτη; - MORE Land Beyond the Map? (GRsubs) vid

Το συγκεκριμένο βίντεο μετά από 5 μήνες και 2.567 προβολές
το έριξαν. 
think Outside the glObe
(https://www.youtube.com/watch?v=5v57s...)
Το ξανα ανεβάζω λοιπόν, μιας και κρίνω ότι είναι από τα πιο σημαντικά του καναλιού! Άλλα 2 που έπεσαν, απλώς δεν θα ασχοληθώ.

Ο γελωτοποιός του μεγαλοκαναλάρχη – Τον γνωρίζετε όλοι

Οι γελωτοποιοί του βασιλέως είναι ένα είδος παρα-δημοσιογραφίας «επιπέδου», που άνθισε παράλληλα με τη σήψη, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Σαν τα λάχανα που τρέφονται από την κοπριά. Πχ στο