Translate

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΘΩΜΑ (το οποίο δεν ανήκει στα ''επίσημα ευαγγέλια'')

Αυτοί είναι οι μυστικοί λόγοι που ο ζωντανός Ιησούς Χριστός έχει πεί, και ο Δίδυμος Ιούδας Θωμάς τους έγραψε.Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγελιο θωμα
1. Και αυτός {λέει}: Όποιος βρίσκει την ερμηνεία αυτών των λόγων δεν πρόκειται να γευτεί θάνατο.
2. Ο Ιεσιούα λέει: Άφησε αυτόν που αναζητά να μην παύει να αναζητά, ώσπου να βρεί· και όταν βρεί πρόκειται να προβληματιστεί· και έχοντας προβληματιστεί πρόκειται να θαυμάσει, και πρόκειται να κυριαρχήσει πάνω από όλα {και βρίσκει ανάπαυση}.
3. Ο Ιεσιούα λέει: Eάν εκείνοι που σας οδηγούν σας λένε: Ιδού, η Κυριαρχία είναι στον ουρανό!, τότε τα πουλιά του ουρανού θα προηγούνται από εσάς. Εάν σας λένε: Είναι στη θάλασσα!, τότε τα ψάρια {της θάλασσας} θα προηγούνται από εσάς. Αλλά η Κυριαρχία {του Θεού} είναι μέσα σας και είναι δίχως εσάς.{Όποιος γνωρίσει τον εαυτό του πρόκειται να τη βρεί· και όταν γνωρίσετε τους εαυτούς σας} πρόκειται να γνωρίσετε πως είσαστε οι Υιοί του Ζωντανού Πατέρα. Όμως εάν δεν γνωρίζετε τους εαυτούς σας, τότε είσαστε φτωχοί και είσαστε η αιτία της φτώχιας.
4. Ο Ιεσιούα λέει: Το άτομο το γερασμένο σε ημέρες δεν θα διστάσει να ρωτήσει ένα μικρό παιδί επτά ημερών σχετικά με τον τόπο της ζωής— και αυτός πρόκειται να ζήσει. Διότι πολλοί που είναι πρώτοι πρόκειται να γίνουν τελευταίοι, {και οι τελευταίοι πρώτοι}· και αυτοί πρόκειται να γίνουν μια μόνη ενότητα.
5. Ο Ιεσιούα λέει: Γνώρισε Αυτόν που είναι μπροστά στο πρόσωπό σου, και ό,τι κρύβεται από εσένα πρόκειται να σου αποκαλυφθεί. Διότι δεν είναι τίποτα απόκρυφο που δεν πρόκειται να φανερωθεί, {και τίποτα θαμμένο που δεν πρόκειται να εγερθεί}.
6. Οι Μαθητές του τον ρωτούν, λέγοντάς του: Πώς θέλεις να νηστέψουμε, και πώς πρόκειται να προσευχηθούμε; Και πώς πρόκειται να δίνουμε ελεημοσύνη, και τί διατροφή πρόκειται να διατηρούμε; Ο Ιεσιούα λέει: Μην ψεύδεστε, και μην εφαρμόζετε ό,τι μισείτε — διότι τα πάντα αποκαλύπτονται μπροστά στο πρόσωπο του ουρανού. Διότι δεν υπάρχει τίποτα απόκρυφο που δεν πρόκειται να φανερωθεί, και δεν υπάρχει τίποτα καλυμμένο που πρόκειται να παραμείνει δίχως να εκτεθεί.
7. Ο Ιεσιούα λέει: Μακάριο  είναι το λιοντάρι που το τρώει ο άνθρωπος— και το λιοντάρι πρόκειται να γίνει άνθρωπος. Και μιασμένος είναι ο άνθρωπος που τον τρώει το λιοντάρι— και ο [άνθρωπος] πρόκειται να γίνει [λιοντάρι].
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγελιο θωμα
8. Και αυτός λέει: Η [Κυριαρχία] είναι σαν ένα σοφό ψαρά που έριξε το δίχτυ του στη θάλασσα. Το τράβηξε έξω από τη θάλασσα γεμάτο μικρά ψάρια. Μεταξύ αυτών βρήκε ένα μεγάλο καλό ψάρι.Εκείνος ο σοφός ψαράς, πέταξε όλα τα μικρά ψάρια πίσω στη θάλασσα, αυτός διάλεξε το μεγάλο ψάρι χωρίς δισταγμό. Όποιος έχει αυτιά να ακούει, ας ακούσει!
9. Ο Ιεσιούα λέει: Ιδού, ο σπορέας ήλθε έξω— γέμισε το χέρι του, έριξε. Μερικοί πράγματι έπεσαν πάνω στο δρόμο— τα πουλιά ήλθαν, τους μάζεψαν. Άλλοι έπεσαν σε πέτρα— και δεν ρίζωσαν κάτω μέσα στο χώμα, και δεν βλάστησαν σπόρο προς τον ουρανό. Και άλλοι έπεσαν ανάμεσα στα αγκάθια —αυτά έπνιξαν τους σπόρους, και το σκουλήκι τους έφαγε. Και άλλοι έπεσαν πάνω στην καλή γη —και αυτή παρήγαγε καλό καρπό ψηλά προς τον ουρανό, έφερε 60-πλάσιο και 120-πλάσιο.
10. Ο Ιεσιούα λέει: Έχω ρίξει φωτιά πάνω στον κόσμο/σύστημα και ιδού, την προφυλάσσω ώσπου να φλέγεται.
11. Ο Ιεσιούα λέει: Αυτός ο ουρανός πρόκειται να περάσει, και αυτός επάνω από αυτόν πρόκειται να περάσει. Και οι νεκροί δεν είναι ζωντανοί, και οι ζωντανοί δεν πρόκειται να πεθάνουν. Τις ημέρες που φάγατε το νεκρό, το μεταμορφώσατε στη ζωή— όταν έλθετε μέσα στο Φώς, τί θα κάνετε; Την ημέρα που ήσασταν ενωμένοι, γίνατε χωρισμένοι— όμως όταν έχετε γίνει χωρισμένοι, τί θα κάνετε;
12. Οι Μαθητές λένε στον Ιεσιούα: Ξέρουμε πως πρόκειται να φύγεις από εμάς. Ποιός πρόκειται να γίνει Ραββί σε εμάς; Ο Ιεσιούα τους λέει: Στον τόπο που έχετε έλθει, θα πάτε στον Ιάκωβο τον Δίκαιο, για χάρη του οποίου έχει γίνει ο ουρανός και η γη.
13. Ο Ιεσιούα λέει στους Μαθητές του: Κάνετε σύγκριση με εμένα και πείτε μου με ποιόν μοιάζω. Ο Σίμων Κηφά του λέει: Είσαι όπως ένας δίκαιος άγγελος. Ο Ματθαίος του λέει: Είσαι σαν έναν φιλόσοφο της καρδιάς. Ο Θωμάς του λέει: Ω Δάσκαλε, το στόμα μου δεν θα χωρέσει να πεί σαν ποιόν μοιάζεις! Ο Ιεσιούα λέει: Δεν είμαι δάσκαλός σου, τώρα που έχεις πιεί, έχεις μεθύσει από
την αναβλύζουσα πηγή στην οποία έχω βάλει μέτρο. Και τον παίρνει, απομακρύνεται, λέει τρεις λέξεις σε αυτόν: Είμαι Οποίος Είμαι. Όταν τώρα ο Θωμάς έρχεται στους συντρόφους του, αυτοί τον ρωτούν: Τί είπε ο Ιεσιούα σε εσένα; Ο Θωμάς τους λέει: Εάν σας πω, έστω και μία από τις λέξεις που μου είπε, θα πάρετε πέτρες να μου πετάξετε— και φωτιά θα προέλθει από τις πέτρες να σας κατακάψει.
14. Ο Ιεσιούα τους λέει: Εάν νηστέψετε, πρόκειται να προκαλέσετε αμαρτία για τους εαυτούς σας. Και εάν προσευχηθείτε, πρόκειται να κατακριθείτε. Και εάν δώσετε ελεημοσύνη, πρόκειται να προκαλέσετε κακό στα πνεύματά σας. Και όταν πηγαίνετε να ταξιδέψετε σε οποιονδήποτε τόπο, εάν σας δεχτούν τότε φάγετε ό,τι βάλουν μπροστά σας και θεραπεύστε τους αρρώστους ανάμεσά τους. Διότι ό,τι πηγαίνει μέσα στο στόμα σας δεν θα σας μολύνει— αλλά μάλλον ό,τι έρχεται έξω από το στόμα σας, εκείνο είναι ό,τι θα σας μολύνει.
15. Ο Ιεσιούα λέει: Όταν δείτε αυτόν που δεν γεννήθηκε από γυναίκα, γονατίστε με τα πρόσωπό σας στο έδαφος και λατρέψτε τον— αυτός είναι ο Πατέρας σας.
16. Ο Ιεσιούα λέει: Οι άνθρωποι πιθανά νομίζουν ότι έχω έλθει να ρίξω ειρήνη πάνω στον κόσμο, και δεν ξέρουν ότι έχω έλθει να ρίξω διαμάχες πάνω στη γη— φωτιά, σπαθί, πόλεμο. Διότι θα υπάρχουν πέντε σε ένα σπίτι— τρείς θα είναι εναντίον δύο και δύο εναντίον τριών, ο πατέρας εναντίον του γιού και ο γιος εναντίον του πατέρα. Και αυτοί πρόκειται να σταθούν μονάχοι.
17. Ο Ιεσιούα λέει: Πρόκειται να δώσω σε εσάς ό,τι μάτι δεν έχει δει και ό,τι αυτί δεν έχει ακούσει και ό,τι χέρι δεν έχει αγγίξει και ό,τι δεν έχει ανέλθει στο νου της ανθρωπότητας.
18. Οι Μαθητές λένε στον Ιεσιούα: Πές μας πώς πρόκειται να είναι το τέλος μας. Ο Ιεσιούα λέει: Έχετε λοιπόν ανακαλύψει την αρχή, ώστε ζητάτε να μάθετε για το τέλος; Διότι στον τόπο όπου είναι η αρχή, εκεί πρόκειται να είναι το τέλος. Μακάριος είναι αυτός που πρόκειται να στέκεται στην αρχή— και πρόκειται να γνωρίζει το τέλος, και αυτός δεν θα γευτεί θάνατο.
19. Ο Ιεσιούα λέει: Μακάριος είναι αυτός που ήταν πριν έλθει στην Ύπαρξη. Εάν γίνετε Μαθητές μου και προσέχετε τα λόγια μου, αυτές οι πέτρες πρόκειται να σας υπηρετούν. Διότι έχετε πέντε δέντρα στον Παράδεισο, τα οποία το καλοκαίρι είναι ακίνητα και το χειμώνα τα φύλλα τους δεν πέφτουν— όποιος θα τα γνωρίσει δεν πρόκειται να γευτεί θάνατο.
20. Οι Μαθητές λένε στον Ιεσιούα: Πές μας σαν τί είναι η Κυριαρχία των Ουρανών. Αυτός τους λέει: Μοιάζει με σπόρο μουστάρδας, μικρότερος από όλους τους (άλλους) σπόρους— όμως όταν πέφτει στη σκαμμένη γη, παράγει μεγάλο φυτό και γίνεται καταφύγιο, για τα πουλιά του ουρανού.
21. Η Μαριάμ λέει στον Ιεσιούα: Σαν ποιόν μοιάζουν οι Μαθητές σου; Αυτός λέει: Είναι σαν μικρά παιδιά που μένουν προσωρινά σε αγρό που δεν είναι δικός τους. Όταν έλθουν οι ιδιοκτήτες του αγρού, θα πούνε: Αφήστε τον αγρό μας σε εμάς! Αυτοί βγάζουν τα ρούχα τους μπροστά τους, ώστε να τους παραχωρήσουν και να τους επιστρέψουν τον αγρό τους. Επομένως λέω, εάν ο νοικοκύρης εξακριβώνει πως ο κλέφτης έρχεται, θα είναι σε ετοιμότητα πριν φτάσει και δεν θα του επιτρέψει να σκάψει διαμέσου του σπιτιού της κυριότητάς του να μεταφέρει μακριά τα υπάρχοντά του. Και όμως εσείς, προσέχετε από την προέλευση του κόσμου/σύστημα— ζώστε την οσφύν σας με μεγάλη δύναμη μήπως βρούν οι ληστές τρόπο να σας φτάσουν, διότι θα ανακαλύψουν το πλεονέκτημα το οποίο προσδοκείτε. Αφήστε να υπάρχει ανάμεσά σας ένα άτομο με επίγνωση—  όταν ο καρπός ωρίμασε, ήλθε γρήγορα με το δρεπάνι του στο χέρι του, τον θέρισε. Όποιος έχει αυτιά να ακούει, ας ακούσει!
22. Ο Ιεσιούα βλέπει μικρά παιδιά που βυζαίνονται. Αυτός λέει στους Μαθητές του: Αυτά τα μικρά παιδιά που βυζαίνονται είναι όπως εκείνοι που μπαίνουν στην Κυριαρχία. Αυτοί του λένε: Έτσι με το να γίνουμε μικρά παιδιά πρόκειται εμείς να μπούμε στην Κυριαρχία; Ο Ιεσιούα τους λέει: Όταν κάνετε τα δύο ένα, και όταν κάνετε το εσωτερικό όπως το εξωτερικό και το εξωτερικό όπως το εσωτερικό και το επάνω όπως το κάτω, και εάν καθιερώσετε το αρσενικό με το θηλυκό σαν μια μόνη ενότητα, ώστε ο άνδρας δεν θα ενεργεί ανδροπρεπώς και η γυναίκα να μην ενεργεί θηλυπρεπώς, όταν καθιερώσετε [μάτια] στη θέση του ματιού και χέρι στη θέση του χεριού και πόδι στη θέση του ποδιού και εικόνα  στη θέση της εικόνας— τότε πρόκειται να μπείτε [στην Κυριαρχία].
23. Ο Ιεσιούα λέει: Πρόκειται να διαλέξω εσάς, έναν από χίλιους και δύο από δέκα χιλιάδες— και αυτοί πρόκειται να παραμείνουν, και να γίνουν μία μόνη ενότητα.
24. Οι Μαθητές του λένε: Δείξε μας τον τόπο σου, διότι είναι υποχρεωτικό για εμάς, να τον αναζητήσουμε.  Αυτός τους λέει: Όποιος έχει αυτιά, αφήστε τον να ακούσει! Μέσα σε ένα άτομο του φωτός υπάρχει φως, και αυτός φωτίζει τον κόσμο ολόκληρο. Όταν δεν λάμπει αυτός, υπάρχει σκοτάδι.
25. Ο Ιεσιούα λέει: Αγάπησε τον Αδελφό σου όπως την ψυχή σου, προστάτεψέ τον όπως την κόρη του οφθαλμού σου.
26. Ο Ιεσιούα λέει: Τον κόκκο της σκόνης που είναι στο μάτι του Αδελφού σου τη βλέπεις, αλλά τη σανίδα που είναι στο ίδιο σου το μάτι, δεν τη βλέπεις. Όταν πετάξεις τη σανίδα έξω από το δικό σου μάτι, τότε πρόκειται να δείς καθαρά για να πετάξεις τον κόκκο της σκόνης έξω από το μάτι του Αδελφού σου.
27. (Ο Ιεσιούα λέει:) Εάν δεν νηστέψετε από το σύστημα, δεν πρόκειται να βρείτε την Κυριαρχία {του Θεού}· εάν δεν τηρήσετε (ολόκληρη) την εβδομάδα  σαν Σάββατο, δεν πρόκειται να δείτε τον Πατέρα.
28. O Ιεσιούα λέει: Στάθηκα στο μέσον του κόσμου, και ενσαρκωμένος  φανερώθηκα σε αυτούς.  Τους βρήκα όλους μεθυσμένους, δεν βρήκα κανέναν ανάμεσά τους διψασμένο στην καρδιά του. Kαι η ψυχή μου λυπήθηκε για τους γιούς των ανθρώπων, διότι είναι τυφλοί στο νου τους και δεν βλέπουν πως γυμνοί έχουν έλθει μέσα στον κόσμο και πως γυμνοί προορίζονται να έλθουν έξω από τον κόσμο. Όμως, τώρα αυτοί είναι μεθυσμένοι— όταν απαλλαχθούν από το κρασί τους, τότε πρόκειται να μετανοήσουν.
29. Ο Ιεσιούα λέει: Εάν η σάρκα έχει γίνει εξαιτίας του πνεύματος, αυτό είναι θαύμα— όμως εάν το πνεύμα εξαιτίας της σάρκας, αυτό θα ήταν θαύμα ανάμεσα στα θαύματα. Αλλά εγώ ο ίδιος θαυμάζω ετούτο: πώς αυτός ο μεγάλος πλούτος έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη φτώχεια.
30. Ο Ιεσιούα λέει: Όπου υπάρχουν τρείς θεοί, αυτοί είναι {άθεοι. Αλλά όπου υπάρχει μόνο ένας, λέω πως} εγώ ο ίδιος είμαι με αυτόν. {Σήκωσε την πέτρα και εκεί πρόκειται να με βρείς, σκίσε το ξύλο και εκεί είμαι.}
31. Ο Ιεσιούα λέει: Κανένας προφήτης δεν γίνεται δεκτός στο δικό του το χωριό, κανένας γιατρός δεν θεραπεύει εκείνους που τον γνωρίζουν.
32. Ο Ιεσιούα λέει: Οχυρωμένη πόλη χτισμένη πάνω σε ψηλό βουνό δεν μπορεί να πέσει, ούτε μπορεί να κρυφτεί.
33. Ο Ιεσιούα λέει: Ό,τι πρόκειται να ακούσει το αυτί σου διακήρυξε σε άλλα αυτιά από τις κορυφές της στέγης σου. Διότι δεν ανάβει κανείς μια λάμπα και την τοποθετεί κάτω από ένα καλάθι ούτε την βάζει σε κρυφό μέρος, αλλά μάλλον αυτή τοποθετείται επάνω στο στήριγμα της λάμπας, ώστε καθένας που έρχεται μέσα και πηγαίνει έξω, θα βλέπει το φως της.
34. Ο Ιεσιούα λέει: Εάν τυφλός οδηγεί τυφλό, και οι δύο μαζί πέφτουν μέσα σε λάκκο.
35. Ο Ιεσιούα λέει: Είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να μπεί στο σπίτι του δυνατού ατόμου να το πάρει με τη βία, εκτός εάν δέσει τα χέρια του— τότε θα λεηλατήσει το σπίτι του.
36. Ο Ιεσιούα λέει: Μην αγωνιάτε το πρωί για το βράδυ ούτε το βράδυ για το πρωί, ούτε για την [τροφή] σας που πρόκειται να φάτε, ούτε για τα [ενδύματά σας] που πρόκειται να φορέσετε. Είστε πολύ ανώτεροι από τις [ανεμώνες] οι οποίες ούτε υφαίνουν (μαλλί), ούτε [γνέθουν] (νήμα). Όταν είστε γυμνοί, τί [φοράτε]; Ή ποιός μπορεί να αυξήσει το ανάστημά σας; Αυτός ο Ίδιος πρόκειται να σας δώσει το ένδυμά σας.
37. Οι Μαθητές του λένε: Πότε θα παρουσιαστείς σε εμάς, και πότε πρόκειται να σε δούμε; Ο Ιεσιούα λέει: Όταν βγάλετε τα ενδύματά σας χωρίς να ντρέπεστε, και πάρετε τα ενδύματά σας και τα βάλετε κάτω από τα πόδια σας να πατήσετε πάνω σε αυτά όπως κάνουν τα μικρά παιδιά— τότε [πρόκειται να δείτε] τον Υιό του Ζωντανού, και δεν πρόκειται να φοβηθείτε.
38. Ο Ιεσιούα λέει: Πολλές φορές έχετε επιθυμήσει να ακούσετε αυτά τα λόγια που σας λέω, και δεν έχετε κανέναν άλλο, από τον οποίο να τα ακούσετε. Θα υπάρχουν ημέρες που θα με αναζητήσετε, αλλά δεν πρόκειται να με βρείτε.
39. Ο Ιεσιούα λέει: Οι δογματιστές και οι γραμματείς έχουν λάβει τα κλειδιά της γνώσης, αλλά τα έχουν κρύψει. Αυτοί δεν μπήκαν, ούτε και επέτρεψαν σε αυτούς που επιθύμησαν να μπούν. Και όμως εσείς— γίνετε φρόνιμοι σαν φίδια και ακέραιοι σαν περιστέρια.
40. Ο Ιεσιούα λέει: Ένα αμπέλι έχει φυτευτεί χωρίς τον Πατέρα— και (καθώς) δεν είναι σθεναρό, πρόκειται να τραβηχτεί από τις ρίζες του και να καταστραφεί.
41. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος έχει στο χέρι του, σε αυτόν πρόκειται να δοθεί (περισσότερο)· και όποιος δεν έχει, από αυτόν πρόκειται να αφαιρεθεί και το λίγο το οποίο έχει.
42. Ο Ιεσιούα λέει: Γίνετε περαστικοί.
43. Οι Μαθητές του λένε σε αυτόν: Ποιός είσαι, που λές αυτά τα πράγματα σε εμάς; Ο Ιεσιούα λέει σε αυτούς: Από ό,τι σας λέω, δεν γνωρίζετε ποιός είμαι, αλλά μάλλον έχετε γίνει όπως εκείνοι οι Ιουδαίοι — διότι αυτοί αγαπούν το δέντρο αλλά μισούν τον καρπό του, και αγαπούν τον καρπό αλλά μισούν το δέντρο.
44. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος διασύρει τον Πατέρα, αυτό πρόκειται να του συγχωρείται· και όποιος διασύρει τον Υιό, αυτό πρόκειται να του συγχωρείται. Όμως όποιος διασύρει την Ιερή Πνεύμη, αυτό δεν πρόκειται να του συγχωρείται— ούτε στη γη, ούτε στον ουρανό.
45. Ο Ιεσιούα λέει: Δεν τρυγούν σταφύλια από αγκάθια, ούτε μαζεύουν σύκα από βάτα— διότι αυτά δεν δίνουν καρπό. Ένα καλό άτομο φέρνει εμπρός καλοσύνη έξω από τον θησαυρό του· ένα κακό άτομο φέρνει εμπρός πονηρία έξω από τον κακό θησαυρό που υπάρχει στην καρδιά του, και μιλά με κακεντρέχεια— διότι έξω από την αφθονία της καρδιάς αυτός φέρνει εμπρός πονηρία.
46. Ο Ιεσιούα λέει: Από τον Αδάμ μέχρι τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ανάμεσα σε εκείνους που γεννήθηκαν από γυναίκες δεν υπάρχει κανείς πιο εξυψωμένος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή— ώστε τα μάτια του δεν πρόκειται να σπάσουν. Όμως έχω πει πως όποιος ανάμεσά σας γίνεται σαν παιδί πρόκειται να γνωρίσει την Κυριαρχία, και αυτός πρόκειται να είναι πιο εξυψωμένος από τον Ιωάννη.
47α. Ο Ιεσιούα λέει: Ένα άτομο δεν μπορεί να ιππεύσει δύο άλογα ούτε να τεντώσει δύο τόξα· και ένας δούλος δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους— διαφορετικά θα τιμά τον έναν και θα περιφρονεί τον
47β. (Ο Ιεσιούα λέει:) Κανένα άτομο που πίνει ώριμο κρασί δεν επιθυμεί άμεσα να πιεί νέο κρασί, και δεν βάζουν νέο κρασί μέσα σε παλιούς ασκούς, μήπως σκάσουν. Και δεν βάζουν ώριμο κρασί μέσα σε καινούργιους ασκούς, μήπως ξινίσει. Δεν ράβουν παλιό μπάλωμα πάνω σε καινούριο ρούχο, επειδή εκεί θα γινόταν ένα σκίσιμο.
48. Ο Ιεσιούα λέει: Εάν δύο ειρηνεύουν μεταξύ τους σε αυτό το σπίτι, πρόκειται να λένε στο βουνό: Μετακινήσου!— και αυτό πρόκειται να μετακινείται.
49. Ο Ιεσιούα λέει: Μακάριοι είναι οι μοναχικοί και εκλεκτοί— διότι εσείς πρόκειται να βρείτε την Κυριαρχία. Επειδή προέρχεστε από αυτήν, πρόκειται να επιστρέψετε εκεί.
50. Ο Ιεσιούα λέει: Εάν σας πούνε: Από πού έχετε έλθει;, πείτε τους: Έχουμε έλθει από το Φως, το μέρος από όπου το Φως έχει αρχίσει να υπάρχει από Αυτόν μόνο— Αυτός [στάθηκε] και Αυτός ο ίδιος εμφανίστηκε στην απεικόνισή τους. Εάν σας πούνε: Ποιοί είσαστε;, πείτε: Είμαστε οι Υιοί του και είμαστε οι εκλεκτοί του Ζωντανού Πατέρα. Εάν σας ρωτήσουν: Ποιό είναι το σημάδι του Πατέρα σας, σε εσάς;, πείτε τους: Αυτό είναι κίνηση με ανάπαυση.
51. Οι Μαθητές του λένε σε αυτόν: Πότε θα συμβεί η ανάπαυση των νεκρών, και πότε θα έλθει ο Καινούργιος Κόσμος; Αυτός τους λέει: Εκείνο που ψάχνετε, έχει (ήδη) έλθει, αλλά δεν το γνωρίζετε.
52. Οι Μαθητές του λένε σε αυτόν: Είκοσι-τέσσερις προφήτες διακήρυξαν στο Ισραήλ, και αυτοί όλοι μίλησαν μέσα σε σένα.  Αυτός τους λέει: Έχετε αγνοήσει τον Ζωντανό που σας αντικρίζει, και έχετε μιλήσει για τούς νεκρούς.
53. Οι Μαθητές του λένε σε αυτόν: Είναι ευεργετική σε εμάς η περιτομή ή όχι; Αυτός τους λέει: Εάν ήταν ευεργετική, ο πατέρας τους θα τους είχε γεννήσει περιτμημένους από τη μητέρα τους. Αλλά η αληθινή πνευματική περιτομή έχει γίνει εξ’ολοκλήρου ωφέλιμη.
54. Ο Ιεσιούα λέει: Μακάριοι είσαστε οι φτωχοί, γιατί η Κυριαρχία των Ουρανών είναι δική σας.
55. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος δεν μισεί τον πατέρα του και τη μητέρα του, δεν θα είναι ικανός να γίνει Μαθητής σε μένα. Και όποιος δεν μισεί τα αδέλφια του και τις αδελφές του, και δεν σηκώνει το δικό του σταυρόα με τον τρόπο μου, δεν θα γίνει άξιος για μένα.
56. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος έχει γνωρίσει τον κόσμο-σύστημα έχει βρεί ένα πτώμαα—και όποιος έχει βρεί ένα πτώμα, για αυτόν ο κόσμος δεν αξίζει.
57. Ο Ιεσιούα λέει: Η Κυριαρχία του Πατέρα είναι σαν ένα άτομο που έχει [καλό] σπόρο. Τη νύχτα ήλθε ο εχθρός του,α φύτεψε ένα ζιζάνιο ανάμεσα στον καλό σπόρο. Ο άνθρωπος δεν επέτρεψε (στους εργάτες) να ξεριζώσουν το ζιζάνιο· λέει σε αυτούς: ‘Μήπως πιθανώς πάτε εμπρός λέγοντας:
“Θα ξεριζώσουμε το ζιζάνιο”, και ξεριζώσετε το σιτάρι μαζί με αυτό.’ Γιατί τη μέρα του θερισμού τα ζιζάνια θα φανούν—αυτοί τα ξεριζώνουν και τα καίνε.
58. Ο Ιεσιούα λέει: Μακάριο είναι το άτομο που έχει υποφέρει—αυτός έχει βρεί τη Ζωή!
59. Ο Ιεσιούα λέει: Δείτε τον Ζωντανό ενώ είσαστε ζωντανοί, μήπως πεθάνετε και ζητήσετε να τον διακρίνετε και είσαστε ανίκανοι να δείτε!
60. (Αυτοί βλέπουν) ένα Σαμαρίτη να κουβαλάει ένα αρνί, μπαίνοντας στην Ιουδαία. Ο Ιεσιούα τους λέει: (Γιατί) εκείνος (να κουβαλάει) το αρνί; Tου λένε: Ίσως για να το σκοτώσει και να το φάει. Tους λέει: Όσο είναι ζωντανό δεν θα το φάει, αλλά μόνο αφού το σκοτώσει και γίνει πτώμα. Αυτοί λένε: Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να το κάνει. Λέει σε αυτούς: Εσείς οι ίδιοι, επομένως —αναζητήστε ένα τόπο για τους εαυτούς σας με ανάπαυση, μήπως γίνετε πτώματα και σας φάνε.
61α. Ο Ιεσιούα λέει: Δύο θα αναπαύονται σε ένα κρεβάτι°—ο ένας θα πεθάνει,α ο άλλος θα ζήσει.
61β. Η Σαλώμη λέει: Ποιός είσαι, άνθρωπε; Σαν (σταλμένος) από κάποιον, ξάπλωσες επάνω στο κρεβάτι μου και έφαγες από το τραπέζι μου. Ο Ιεσιούα της λέει: Είμαι αυτός που υπάρχει από ισότητα. Σε μένα έχουν δοθεί τα πράγματα του Πατέρα μου. (Η Σαλώμη λέει:) Είμαι Μαθήτριά σου. (Ο Ιεσιούα της λέει:) Έτσι λέω, ότι όποτε κάποιος εξισώνει θα γεμίζει με φως, όμως όποτε χωρίζει θα γεμίζει με σκοτάδι.
62. Ο Ιεσιούα λέει: Λέω τα μυστήριά μου σε εκείνους [που είναι άξιοι για] τα μυστήριά μου. Ό,τι κάνει το δεξί σου (χέρι), μην αφήνεις το αριστερό σου (χέρι) να εξακριβώσει αυτό που κάνει.
63. Ο Ιεσιούα λέει: Ήταν ένα πλούσιο άτομο που κατείχε πολλά χρήματα, και είπε: Θα χρησιμο- ποιήσω τα χρήματά μου, έτσι ώστε να μπορέσω να σπείρω και να θερίσω και να ξαναφυτέψω, να γεμίσω τις αποθήκες μου με καρπό ώστε να μη μου λείψει τίποτα. Αυτό είναι ό,τι σκέφτηκε με την καρδιά του—και εκείνη τη νύχτα πέθανε. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει!
64. Ο Ιεσιούα λέει: Ένα άτομο είχε προσκεκλημένους, και όταν είχε ετοιμάσει το δείπνο, έστειλε το δούλο του να καλέσει τους προσκεκλημένους. Αυτός πήγε στον πρώτο, του λέει: ‘Ο κύριός μου σεπροσκαλεί.’ Αυτός απαντάει: ‘Οφείλω μερικά χρήματα σε κάποιους εμπόρους· έρχονται σε μένα προς το βράδυ, θα πάω να κανονίσω μια παραγγελία με αυτούς—ζητώ να δικαιολογηθώ από το επίσημο δείπνο.’ Πήγε σε έναν άλλο, του λέει: ‘Ο κύριός μου σε έχει προσκαλέσει.’ Αυτός του απαντάει: ‘Αγόρασα ένα σπίτι και με χρειάζονται για μια μέρα, δεν θα έχω ελεύθερο (χρόνο).’ Ήλθε σε έναν άλλο, του λέει: ‘Ο κύριός μου σε προσκαλεί.’ Αυτός του απαντάει: ‘Ο φίλος μου πρόκειται να παντρευτεί και θα ετοιμάσω μια γιορτή· δεν θα μπορέσω να έλθω—ζητώ να δικαιολογηθώ από το δείπνο.’ Πήγε σε έναν άλλο, του λέει: ‘Ο κύριός μου σε προσκαλεί.’ Αυτός του απαντάει: ‘Έχω αγοράσει μια έπαυλη· πηγαίνω να λάβω το ενοίκιο, δεν θα μπορέσω να έλθω— ζητώ να δικαιολογηθώ.’ Ήλθε ο δούλος, είπε στον κύριό του: ‘Εκείνοι που έχεις προσκαλέσει στο επίσημο δείπνο έχουν ζητήσει να δικαιολογηθούν.’ Ο αφέντης λέει στο δούλο του: ‘Πήγαινε έξω στους δρόμους, φέρε εκείνους που θα βρείς για να μπορέσουν αυτοί να γιορτάσουν!’ Μεσίτες και έμποροι να μην μπούνε στους τόπους του Πατέρα μου!
65. (Ο Ιεσιούα) λέει: Ένα ευγενικό άτομο είχε έναν αμπελώνα. Τον μοίρασε σε καλλιεργητές, για να το δουλέψουν και να λάβει τους καρπούς του από αυτούς. Έστειλε το δούλο του, ώστε να δώσουν οι ένοικοι σε αυτόν τον καρπό του αμπελιού. Αυτοί άρπαξαν το δούλο του, τον χτύπησαν —λίγο ακόμη και θα τον είχαν σκοτώσει. Πήγε ο δούλος, το είπε στον κύριό του. Ο κύριός του είπε: Ίσως να μην τον γνώρισαν. Αυτός έστειλε έναν άλλο δούλο—οι ένοικοι τον χτύπησαν επίσης. Τότε ο ιδιοκτήτης έστειλε τον γιο του. Αυτός είπε: Ίσως να υπακούσουν το γιο μου. Εκείνοι οι ένοικοι αφού γνώριζαν ότι αυτός ήταν ο κληρονόμος του αμπελιού, τον άρπαξαν, τον σκότωσαν. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει!
66. Ο Ιεσιούα λέει: Δείξτε μου το λίθο που έχουν απορρίψει οι χτίστες—αυτός είναι ο ακρογωνιαίος
λίθος.
67. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος ξέρει τα πάντα εκτός από τον εαυτό του, στερείται τα πάντα.
68. Ο Ιεσιούα λέει: Μακάριοι είσαστε όταν μισείστε και καταδιώκεστε· και δεν θα βρίσκετε τόπο εκεί από όπου έχετε καταδιωχτεί.
69α. Ο Ιεσιούα λέει: Μακάριοι είναι εκείνοι που έχουν καταδιωχτεί στην καρδιά τους—αυτοί είναι εκείνοι που έχουν γνωρίσει τον Πατέρα αληθινά.
69β. (Ο Ιεσιούα λέει:) Μακάριοι είναι οι πεινασμένοι, γιατί η κοιλιά αυτού που επιθυμεί θα χορταστεί.
70. Ο Ιεσιούα λέει: Όταν φέρετε εμπρός εκείνο το οποίο είναι μέσα στους εαυτούς σας, αυτό το οποίο έχετε θα σας σώσει. Εάν δεν έχετε εκείνο μέσα στους εαυτούς σας, αυτό το οποίο δεν έχετε μέσα σας θα σας σκοτώσει.
71. Ο Ιεσιούα λέει: Θα καταστρέψω [αυτό] το σπίτι, και κανένας δεν θα είναι ικανός να το [ξανα]-χτίσει.
72. [Κάποιος λέει] σε αυτόν: Πές στα αδέλφια μου να μοιράσουν τα υπάρχοντα του πατέρα μου μαζί με μένα. Αυτός του λέει: Ω άνθρωπε, ποιός με έκανε μεριστή; Αυτός στράφηκε στους Μαθητές του,α τους λέει: Εγώ δεν είμαι μεριστής, είμαι;
73. Ο Ιεσιούα λέει: Ο θερισμός είναι πραγματικά άφθονος, αλλά οι εργάτες είναι λίγοι. Ικετεύστε επομένως τον Κύριο, ώστε να στείλει εργάτες στο θερισμό.
74. (Ο Ιεσιούα) λέει: Ω Κύριε, υπάρχουν πολλοί γύρω από την πηγή, όμως κανένας στην πηγή!
75. Ο Ιεσιούα λέει: Είναι πολλοί αυτοί που στέκονται στην πόρτα, αλλά οι μοναχικοί είναι εκείνοι που θα μπούνε στο Νυμφώνα.
76. Ο Ιεσιούα λέει: Η Κυριαρχία του Πατέρα είναι όπως ένας έμπορος, που έχοντας εμπόρευμα, βρήκε ένα μαργαριτάρι. Εκείνος ο έμπορος ήταν σοφός· αυτός πούλησε το εμπόρευμα, αγόρασε εκείνο το μοναδικό μαργαριτάρι για τον εαυτό του. Εσείς οι ίδιοι, ψάξτε για το θησαυρό Του, που δεν χάνεται, που αντέχει—τον τόπο που σκόρος δεν πλησιάζει να καταβροχθίσει, ούτε σκουλήκι να ρημάξει.
77. Ο Ιεσιούα λέει: Είμαι το Φως επάνω από όλα αυτά, Είμαι το Παν°. Όλα ήλθαν εμπρός από μένα, και όλα πραγματοποιήθηκαν σε μένα (πάλι). Σκίσε ξύλο,α εκεί είμαι εγώ ο ίδιος· σήκωσε την πέτρα και εκεί θα με βρείς.
78. Ο Ιεσιούα λέει: Γιατί βγήκατε στην ερημιά—να δείτε ένα καλάμι να κλονίζεται από τον άνεμο; Και να δείτε ένα άτομο ντυμένο με πολυτελή ενδύματα; [Ιδού, οι δικοί σας] άρχοντες και οι μεγιστάνες σας είναι εκείνοι που ντύνονται με πολυτελή ενδύματα, και αυτοί δεν θα είναι ικανοί να γνωρίσουν την αλήθεια.
79. Μια γυναίκα από το πλήθος του λέει: Μακάρια είναι η μήτρα που σε βάσταξε, και τα στήθη που σε θήλασαν! Αυτός λέει σε [αυτή]: Μακάριοι είναι εκείνοι που έχουν ακούσει το Λόγο του Πατέρα και το έχουν τηρήσει αληθινά. Γιατί θα υπάρξουν μέρες που θα λέτε: Μακάρια είναι αυτή η μήτρα που δεν έχει συλλάβει, και αυτά τα στήθη που δεν έχουν θηλάσει!
80. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος έχει γνωρίσει τον κόσμο έχει βρεί το σώμα· όμως όποιος έχει βρεί το σώμα, για αυτόν ο κόσμος δεν αξίζει.
81. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος έχει πλουτίσει, αφήστε τον να κυριαρχήσει· και όποιος κατέχει εξουσία, αφήστε τον να (την) απαρνηθεί.
82. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος είναι κοντά σε μένα είναι κοντά στη φωτιά, και όποιος είναι μακριά από μένα είναι μακριά από την Κυριαρχία.
83. Ο Ιεσιούα λέει: Οι εικόνες είναι φανερές στην ανθρωπότητα, και (όμως) το φως μέσα σε αυτές κρύβεται. Αυτός θα αποκαλυφθεί στην απεικόνιση του φωτός του Πατέρα—(αλλά μέχρι τώρα) το φως του αποκρύπτει την εικόνα του.
84. Ο Ιεσιούα λέει: Όταν βλέπετε την αντανάκλασή σας, χαίρεστε. Όταν όμως αντιλαμβάνεστε τις εικόνες σας, οι οποίες έχουν έλθει στην ύπαρξη από την Προέλευσή σας—οι οποίες ούτε πεθαίνουν ούτε αναπαριστούν—σε τί έκταση θα στηρίζονται αυτές πάνω σε εσάς;
85. Ο Ιεσιούα λέει: Ο Αδάμ ήλθε στην ύπαρξη από μια σπουδαία δύναμη και ένα σπουδαίο πλούτο, και (όμως) δεν έγινε άξιός σας. Γιατί εάν είχε γίνει άξιος, [αυτός] δεν [θα είχε γευτεί] θάνατο.
86. Ο Ιεσιούα λέει: [Οι αλεπούδες έχουν τα λημέρια τους] και τα πουλιά έχουν τις φωλιές τους, όμως ο Υιός της Ανθρωπότητας δεν έχει τόπο να ακουμπήσει το κεφάλι του για να ξεκουραστεί.
87. Ο Ιεσιούα λέει: Ταλαίπωρο είναι το σώμα το οποίο εξαρτάται από (ένα άλλο) σώμα, και ταλαίπωρη είναι η ψυχή η οποία εξαρτάται από το να είναι μαζί.
88. Ο Ιεσιούα λέει: Οι άγγελοι και οι προφήτες έρχονται σε εσάς, να απονείμουν επάνω σας αυτό που είναι δικό σας. Και εσείς οι ίδιοι, δώστε σε αυτούς αυτό που βρίσκεται στα χέρια σας, και πείτε μεταξύ σας: Ποιά μέρα έρχονται να λάβουν αυτό που είναι δικό τους;
89. Ο Ιεσιούα λέει: Γιατί πλένετε το εξωτερικό του δισκοπότηρου; Δεν κατανοείτε ότι Αυτός που δημιουργεί το εσωτερικό, είναι Αυτός που δημιουργεί επίσης το εξωτερικό;
90. Ο Ιεσιούα λέει: Ελάτε σε μένα, γιατί ο ζυγός μου είναι χρηστός και η αφεντιά μου είναι ήπια —και θα βρείτε ανάπαυση εσείς οι ίδιοι.
91. Αυτοί του λένε: Πές μας ποιός είσαι, ίσως έτσι να σε πιστέψουμε. Αυτός τους λέει: Εσείς εξετάζετε εξονυχιστικά το πρόσωπο του ουρανού και της γης—όμως δεν έχετε γνωρίσει Αυτόν που σας κοιτάζει, και δεν ξέρετε να ρωτήσετε για Αυτόν τη στιγμή αυτή.
92. Ο Ιεσιούα λέει: Ψάξτε και θα βρείτε. Όμως, όσον αφορά εκείνα τα πράγματα, για τα οποία με ρωτήσατε εκείνες τις μέρες, δεν σας τα είπα τότε. Τώρα επιθυμώ να τα πω, και δεν ρωτάτε γύρω από αυτά.
93. (Ο Ιεσιούα λέει:) Μην δίνετε ό,τι είναι ιερό στους σκύλους, μήπως το πετάξουν στη σωρό με την κοπριά. Μην ρίχνετε τα μαργαριτάρια στους χοίρους, μήπως (τα) σπάσουν σε κομμάτια.
94. Ο Ιεσιούα [λέει:] Όποιος ψάχνει να βρίσκει. [Και όποιος χτυπά,] να ανοίγεται σε αυτόν.
95. [Ο Ιεσιούα λέει:] Εάν έχετε χάλκινα νομίσματα, μην δανείζετε με τόκο—αλλά μάλλον δώστε [αυτά] σε αυτόν που δεν θα σας ξεπληρώσει.
96. Ο Ιεσιούα [λέει:] Η Κυριαρχία του Πατέρα είναι σαν [μια] γυναίκα, έχει πάρει λίγο προζύμι, το [έχει κρύψει] σε ζυμάρι, έφτιαξε μεγάλα καρβέλια από αυτό. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει!
97. Ο Ιεσιούα λέει: Η Κυριαρχία του [Πατέρα] είναι σαν μια γυναίκα που μεταφέρει ένα βάζο γεμάτο δημητριακά. (Ενώ) περπατούσε [σε ένα] μακρινό δρόμο, έσπασε το χερούλι από το βάζο, οι κόκκοι κύλησαν πίσω της πάνω στο δρόμο. Αυτή δεν (το) παρατήρησε, δεν είχε προσέξει τη ζημιά. (Όταν) έφτασε στο σπίτι της, έβαλε το κιούπι κάτω—το βρήκε άδειο.
98. Ο Ιεσιούα λέει: Η Κυριαρχία του Πατέρα είναι όπως κάποιος που εύχεται να σκοτώσει ένα διακεκριμένο άτομο. Μέσα στο σπίτι του τράβηξε το σπαθί εμπρός, και το έμπηξε στον τοίχο για να εξακριβώσει κατά πόσο θα υπερίσχυε το χέρι του. Μετά σκότωσε το διακεκριμένο άτομο.
99. Οι Μαθητές λένε σε αυτόν: Τα αδέλφια σου και η μητέρα σου στέκονται έξω. Αυτός τους λέει: Αυτοί εδώ που κάνουν το θέλημα του Πατέρα μου—αυτοί είναι τα Αδέλφια μου και η Μητέρα μου. Αυτοί να μπούνε στην Κυριαρχία του Πατέρα μου.
100. Αυτοί έδειξαν [δηνάριο] στο Ιεσιούα, και του λένε: Οι πράκτορες του Καίσαρα απαιτούν φόρους από εμάς. Αυτός τους λέει: Δώστε στον Καίσαρα τα πράγματα του Καίσαρα, δώστε στο Θεό τα πράγματα του Θεού, και δώστε σε μένα ό,τι είναι δικό μου.
101. (Ο Ιεσιούα λέει:) Όποιος δεν μισεί τον πατέρα του και τη μητέρα του με τον τρόπο μου, δεν θα είναι ικανός να γίνει Μαθητής μου. Και όποιος [δεν] αγαπά τον [Πατέρα] του και τη Μητέρα του με τον τρόπο μου, δεν θα είναι ικανός να γίνει [Μαθητής σε] μένα. Γιατί η μητέρα μου [γέννησε το σώμα μου], όμως η Αληθινή [Μητέρα] έδωσε τη ζωή.
102. Ο Ιεσιούα λέει: Αλίμονο σε αυτούς, τους δογματιστές—γιατί αυτοί είναι όπως ένα σκυλί που κοιμάται στο παχνί των βοδιών. Γιατί ούτε αυτό τρώει, ούτε επιτρέπει στα βόδια να φάνε.
103. Ο Ιεσιούα λέει: Μακάριο είναι το άτομο που ξέρει σε [ποιό] μέρος μπαίνουν οι ληστές, ώστε να σηκωθεί και να μαζέψει τα [υπάρχοντά] του, και να ζώσει την οσφύν του πριν αυτοί έλθουν μέσα.
104. Λένε [σε αυτόν:] Έλα, άφησέ μας σήμερα να προσευχηθούμε και άφησέ μας να νηστέψουμε! Ο Ιεσιούα λέει: Ποιά είναι λοιπόν η αμαρτία που έχω διαπράξει, ή σε τί έχω ηττηθεί; Αλλά όταν ο Νυμφίος έρχεται εμπρός από το Νυμφώνα, τότε ας νηστέψουν και ας προσευχηθούν.
105. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος παραδέχεται πατέρα και μητέρα, θα ονομάζεται γιός (μιας) πόρνης.
106. Ο Ιεσιούα λέει: Όταν κάνετε τα δύο ένα, θα γίνετε Υιοί της Ανθρωπότητας —και όταν λέτε στο βουνό: ‘Μετακινήσου!’, θα μετακινείται.
107. Ο Ιεσιούα λέει: Η Κυριαρχία είναι όπως ένας βοσκός που έχει 100 πρόβατα. Ένα από αυτά χάθηκε, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο. Αυτός άφησε τα 99, έψαξε για εκείνο μέχρι που το βρήκε. Έχοντας εξαντληθεί ο ίδιος, λέει σε εκείνο το πρόβατο: ‘Επιθυμώ εσένα περισσότερο από 99.’
108. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος πίνει από το στόμα μου θα γίνει σαν εμένα. Εγώ ο ίδιος θα γίνω σαν αυτόν, και τα μυστικά θα αποκαλυφθούν σε αυτόν.
109. Ο Ιεσιούα λέει: Η Κυριαρχία είναι όπως ένα άτομο που είχε ένα θησαυρό [κρυμμένο] στο χωράφι του, χωρίς να είναι ενήμερος για αυτό. Και [μετά] το θάνατό του, το κληροδότησε στο δικό του [γιο. Ο] γιος δεν ήταν ενήμερος (για αυτό), αποδέχτηκε εκείνο το χωράφι, [το] πούλησε. Και ήλθε αυτός που το αγόρασε—αυτός οργώνει, [ανακάλυψε] το θησαυρό. Αυτός άρχισε να δανείζει χρήματα με τόκο σε όποιον επιθυμεί.
110. Ο Ιεσιούα λέει: Όποιος έχει βρει τον κόσμο και πλούτισε, ας απαρνηθεί τον κόσμο.
111. Ο Ιεσιούα λέει: Ο ουρανός και η γη θα στριφογυριστούν μπροστά σας· και αυτός που ζει από μέσα από τον Ζωντανό δεν θα δει ούτε θάνατο [ούτε φόβο]. Ο Ιεσιούα επομένως λέει: Όποιος βρίσκει τον εαυτό του, για αυτόν ο κόσμος δεν αξίζει.
112. Ο Ιεσιούα λέει: Αλίμονο στη σάρκα που εξαρτάται από την ψυχή, (καια) αλίμονο στην ψυχή που εξαρτάται από τη σάρκα!
113. Λένε οι Μαθητές του σε αυτόν: Πότε θα έλθει η Κυριαρχία; (Ο Ιεσιούα λέει:) Δεν θα έλθει από αναμονή (για αυτή). Δεν θα πούνε: Ιδού εδώ! ή: Ιδού εκεί! Αλλά μάλλον η Κυριαρχία του Πατέρα εξαπλώνεται επάνω στη γη, και οι άνθρωποι δεν τη βλέπουν.
114. Ο Συμεών Κηφά λέει σε αυτούς: Ας φύγει η Μαριάμ από ανάμεσά μας, γιατί οι γυναίκες δεν είναι άξιες για τη ζωή. Ο Ιεσιούα λέει: Δείτε, εγώ ο ίδιος να την ελκύω ώστε να την κάνω αρρενωπή, για να γίνει επίσης πνεύμα ζωντανό όπως εσείς άνδρες. Γιατί κάθε θηλυκό που γίνεται αρρενωπό, θα μπαίνει στην Κυριαρχία των Ουρανών.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΘΩΜΑ ΠΗΓΗ: Metalogos.pdf ΚΑΙmetalog.org

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com