Translate

EKTAKTO – Σε αχαρτογράφητα νερά η Ισπανία – Μαζική κοινωνική ανυπακοή στην Καταλονία – Διώξεις κατά Πουτζδεμόν, κυβέρνησης και βουλευτών – Απειλούνται με 30 χρόνια φυλακή vid

Βαρύτατο το κατηγορητήριο για τον Κάρλες Πουτζδεμόν κι άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης. Ο γενικός εισαγγελέας υπέβαλε μηνύσεις για «επαναστατική δράση, εξέγερση και κακοδιαχείριση δημοσίου
χρήματος» και ζητά να κληθούν για κατάθεση. Αν κατηγορηθούν και καταδικαστούν, απειλούνται με φυλάκιση 30 ετών! Η Ισπανία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Η πρόεδρος του Καταλανικού Κοινοβουλίου και οι Υπουργοί πήγαν κανονικά στα γραφεία τους. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, που για τη Μαδρίτη έχει καθαιρεθεί, ήταν κανονικά στο γραφείο του. Και μάλιστα ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter μια φωτογραφία και ευχήθηκε… καλημέρα.
Οι Καταλανοί έχουν ανασύρει από τα εγχειρίδια τις μεθόδους «κοινωνικής ανυπακοής» ή αλλιώς «παθητικής άμυνας» ικανά να παραλύσουν την περιοχή και την Ισπανία. 
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Μάθα, κατέθεσε τις μηνύσεις κατά των μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Τους κατηγορεί για εξέγερση, στασιασμό και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος. Η δεύτερη μήνυση στρέφεται κατά των μελών της Καταλανικής Βουλής που επέτρεψαν την ψηφοφορία για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο Μάθα ζητεί επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση. Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.
Το έγκλημα της εξέγερσης επισείει ποινή έως και 30 χρόνια φυλακή.
Ο Ραχόι με τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοίνωσε την καθαίρεση του Κάρλες Πουτζδεμόν και της κυβέρνησης της Καταλονίας, καθώς και την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας. Απο την άλλη πλευρά ο Πουτζδεμόν κάλεσε τους Καταλανούς σε «δημοκρατική αντίσταση» στον έλεγχο της Μαδρίτης.
Φωνάζοντας το σύνθημα: «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή!», χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.
Διάγγελμα Πουτζντεμόν: Αντισταθείτε δημοκρατικά
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο απέπεμψε η ισπανική κυβέρνηση, κάλεσε σε«δημοκρατική αντίσταση» μετά την υπαγωγή της Καταλονίας στον έλεγχο της Μαδρίτης.
«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».
Αποπεμφθείς Καταλανός αντιπρόεδρος: «Ο Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος»
Ο ηγέτης του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, Κάρλας Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει πρόεδρος» της Καταλονίας, υποστηρίζει ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
«Ο Κάρλας Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της κυβέρνησης και η Καρμ Φορκαντέλ είναι και θα μείνει πρόεδρος του κοινοβουλίου και αυτό θα παραμείνει έτσι μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές», δηλώνει στην εφημερίδα El Punt-Avui, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στην Καταλονία».
Απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο.
Πρόκειται για μέρος των μέτρων που λαμβάνει εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της Καταλονίας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον διοικητικό διευθυντή της περιφερειακής αστυνομίας, των λεγόμενων «Mossos d’Esquadra» καθώς και μέλη της περιφερειακής διοίκησης της Καταλονίας, μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του περιφερειακού κοινοβουλίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις απομακρύνσεις του Κάρλας Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.
Τα πρώτα μέτρα του Ραχόι
«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.
«Εμείς οι Ισπανοί ζήσαμε μια θλιβερή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παράλογο επιβλήθηκε του νόμου και κατέστρεψε τη δημοκρατία στην Καταλονία» επισήμανε.
«Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και γεμάτη από φόβο και άγχος» πρόσθεσε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, μια εκλογική διαδικασία που θα είναι «δίκαιη, ελεύθερη και νόμιμη», όπως υπογράμμισε.
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση «δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας» στην Καταλονία, σημείωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.
«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.
Η πραγματικότητα
Η Δευτέρα (30.10.2017) ήταν η πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής. Την ενεργοποίηση του άρθρου 155, που αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας από τη Μαδρίτη. Αλλά και τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από πλευράς των Καταλανών.
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, που για τη Μαδρίτη έχει καθαιρεθεί, ήταν κανονικά στο γραφείο του. Και μάλιστα ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter μια φωτογραφία και ευχήθηκε καλημέρα.
Το ίδιο και ο υπουργός Γιοζέπ Ρούγι ι Αντρέου. Ανέβασε στο twitter φωτογραφία μέσα από το γραφείο του. Σαν να ήταν μια συνηθισμένη μέρα.
Κανονικά στο πόστο της και η πρόεδρος της Καταλανικής Βουλής, Φορκαντέλ Κάρμε.
Η οδός της ανυπακοής – Ειρηνική αντίσταση
Οι αυτονομιστικές οργανώσεις, που έχουν τη δυνατότητα κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι τις τελευταίες ημέρες πολύ διακριτικές , όπως και οι «επιτροπές υπεράσπισης της Δημοκρατίας», οι οργανώσεις αυτές που έχουν τη βάση τους στις συνοικίες και τροφοδοτούνται κυρίως από ακτιβιστές του ακροαριστερού CUP, παρά ταύτα ήταν εξαιρετικά δραστήριες κατά την οργάνωση του δημοψηφίσματος της 1η Οκτωβρίου.
«Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε κατά περισσότερο συμβολικό τρόπο, για να δείξουμε ότι το ισπανικό κράτος είναι ευάλωτο στο έδαφος αυτό και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί κατά 100%, δηλώνει άλλο στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος.
«Εάν υπάρξει αντίσταση θα είναι παθητική και χαμηλού κόστους»,εκτιμά από τη Μαδρίτη ο πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Σιμόν, θεωρώντας ότι οι 200.000 καταλανοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα αναλάβουν το ρίσκο να υποστούν κυρώσεις.
«Είναι πιθανόν να καθυστερούν στην εκτέλεση της εργασίας τους, αλλά τελικά αυτό έχει μικρή σημασία, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία προσωρινή κυβέρνηση διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων πριν από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου», λέει και σημειώνει ότι μέχρι στιγμής η αυτόνομη καταλανική αστυνομία έχει αποδεχθεί τις εντολές του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.
«Πρέπει θα περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες για να διαπιστώσουμε εάν το Κράτος που μόλις γεννήθηκε έχει αρκετή ισχύ για να επιβληθεί»,δήλωσε επιφυλακτικά και χωρίς θριαμβολογίες στο AFP ο Ζάουμε Αλόνσο-Κουεβίγιας , ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν.
Βέλγιο: «Ρεαλιστική» πιθανότητα η χορήγηση ασύλου στον Πουτζδεμόν
Η χορήγηση ασύλου στον Κάρλας Πουτζδεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» αν το ζητήσει ο ίδιος, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διαφορετική θέση που πήρε η χώρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζντεμόν θα πάει στο Βέλγιο.
«Δεν είναι μη ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν στο κανάλι VTM.
«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης», είπε ο Φράνκεν που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. «Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ακόμα ο βέλγος υπουργός.
Ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με την ισπανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και ότι πρέπει να εφαρμόζεται το Σύνταγμα της χώρας, ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο.
Ο Μισέλ, κεντρώος πολιτικός από την Βαλονία, κυβερνά σε συνασπισμό με το N-VA, από το 2014.
Οι σχέσεις Βελγίου-Ισπανίας είχαν προβλήματα στο παρελθόν λόγω παρόμοιων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90′ και του 00′, όταν το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA.
Ισπανός υπουργός Εξωτερικών: Ο Πουτζδεμόν μπορεί να είναι υποψήφιος, αν δεν βρίσκεται στη φυλακή
Την ώρα που στην Βαρκελώνη συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κόσμου διαδηλώνοντας κατά τη ανεξαρτησίας της περιοχής, ο υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου δήλωσε ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο φυσικός ηγέτης των όσων υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα μπορούσε, θεωρητικά, να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτικών στις επικείμενες τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου αν μέχρι τότε «δεν βρίσκεται στην φυλακή».
Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ισπανίας στη Γαλλία δήλωσε ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας «μπορεί να θέσει υποψηφιότητα» στις περιφερειακές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί από την ισπανική κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, εκτός και αν η δικαιοσύνη πάρει διαφορετική αποφάση.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει και ο κ. Πουτζντεμόν καλείται να θέσει την υποψηφιότητα του. Μπορεί να το κάνει, ναι», δήλωσε ο Φερνάντο Καρντερέρα στο ραδιόφωνο Europe 1.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δικαστικές διώξεις για «εξέγερση» ο ισπανός πρέσβης απάντησε: «Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν αν είναι εκτός νόμου ή όχι. Για την ώρα, μπορεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του στις εκλογές».

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com